FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY SE NAPADAJU OKO DOMAĆIH TEMA

WASHINGTON,16. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush idemokratski kandidat John Kerry kritizirali su se u petak međusobnooko domaćih tema u zaoštrenoj predizbornoj kampanji manje od tritjedna pred izbore 2. studenoga.
WASHINGTON,16. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat John Kerry kritizirali su se u petak međusobno oko domaćih tema u zaoštrenoj predizbornoj kampanji manje od tri tjedna pred izbore 2. studenoga.

Govoreći svojim pristalicama u Cedar Rapidsu u Iowi, Bush je optužio Kerryja da ne shvaća izmijenjene realnosti u pitanjima poput zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene skrbi i mirovinskog osiguranja i potrebu za temeljitim reformama.

Vraćajući se na raspravu iz prethodne predsjedničke debate, Bush je kazao da Kerry ne shvaća povezanost ekonomije i obrazovanja, da dobar posao započinje s dobrim obrazovanjem.

Programi za preobuku radnika i jačanje uspjeha u javnim školama dio su Bushove predizborne kampanje koje Kerry oštro napada tvrdeći da za njih nije osigurano dovoljno novaca.

Bush je također kazao kako Kerry nema nikakvog plana za rješavanje problema opterećenog američkog mirovinskog sustava koji on želi djelomično privatizirati.

Kerry je sa svoje strane u Milwaukeeu u Wisconsinu optužio Busha da nema ideja i ne pokazuje volju da se promijeni.

Senator iz Massachusettsa se usredotočio na ekonomska pitanja i upozorio da Bush ne vidi probleme prosječne američke obitelji te da njegova porezna politika i politika zapošljavanja idu u korist bogatih Amerikanaca i velikih tvrtki.

Podsjetio je da će Bush vjerojatno biti prvi američki predsjednik u posljednje 72 godine koji će za svojega mandata zabilježiti neto gubitak radnih mjesta.

Kerry je kazao kako bi ponovni izbor Busha za Amerikance značio nove četiri godine gubljenja radnih mjesta i zdravstvene skrbi te pada prihoda i povećanja proračunskog deficita.

"Obitelji srednje klase naprosto si ne mogu priuštiti još četiri godine Bushove ekonomije", zaključio je Kerry.

Dvojica kandidata vodili su kampanje u američkim saveznim državama Iowi i Wisconsinu čiji se birači još uvijek nisu opredijelili ni za jednog od njih i koje su bitne za dobijanje izbora 2. studenoga.

Najnovije istraživanje javnoga mišljenja organizacije Zogby pokazuje da Bush među vjerojatnim biračima vodi ispred Kerryja s 48 posto prema 44 posto.

Kerry je također natuknuo da bi drugi Bushov mandat SAD-u mogao donijeti povratak vojne obveze zbog prenapregnutosti američkih vojnih snaga operacijama u Iraku.

"S Georgeom Bushom, plan za Irak je još više istoga i velika mogućnost vojne obveze", rekao je Kerry u interviewu za list Register.

Bush je u drugoj od predsjedničkih debata kategorički zanijekao da namjerava uvesti vojnu obvezu u američkoj vojsci koja je sada potpuno dragovoljna.

On u petak nije izravno odgovorio na Kerryjeve optužbe, ali je rekao kako radi na modernizaciji i transformaciji američkih vojnih snaga da bi zadržao dragovoljačku vojsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙