FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveške brodarske kompanije zaprijetile prekidom poslovanja

OSLO, 25. listopada 2004. (Hina/dpa) - Norveško udruženje brodarskihkompanija najavilo je u ponedjeljak da će prekinuti operacije 9.studenoga, što bi moglo zaustaviti norvešku proizvodnju plina i naftete dodatno otežati ionako napregnutu ponudu nafte na svjetskom tržištuuoči zime.
OSLO, 25. listopada 2004. (Hina/dpa) - Norveško udruženje brodarskih kompanija najavilo je u ponedjeljak da će prekinuti operacije 9. studenoga, što bi moglo zaustaviti norvešku proizvodnju plina i nafte te dodatno otežati ionako napregnutu ponudu nafte na svjetskom tržištu uoči zime.

Prekid poslovanja trebao bi obuhvatiti radnike na 94 brodova za pružanje usluga na moru i linijske tankere na norveškoj obali.

"Konflikt u toj industriji razvija se već gotovo četiri mjeseca", izjavila je izvršna direktorica tog udruženja, Marianne Lie. Situacija je na mrtvoj točki, a prekid poslovanja još je jedino preostalo sredstvo poslodavcima, kazala je.

Sindikat naftnih radnika OFS, koji okuplja nekih 20 posto zaposlenika na naftnim bušotinama, zahtijeva garancije za svoja radna mjesta od norveških brodarskih kompanija. Vlasnici kompanija kažu da ne mogu prihvatiti OFS-ove zahtjeve.

Uz privremeno otpuštanje otprilike 2.000 naftnih radnika, prekid proizvodnje mogao bi zahvatiti oko 2.500 pomorskih inženjera, pomorskih časnika i mornara, te oko 350 članova OFS-a koji nisu uključeni u ovaj nesporazum. Sveukupno, nekih 13.500 zaposlenika na norveškoj obali moglo bi biti zahvaćeno prekidom rada.

Norveška je inače treći svjetski izvoznik, s dnevnom proizvodnjom od tri milijuna barela, a prekid isporuka nafte mogao bi naštetiti ugledu te zemlje kao pouzdanom naftnom dobavljaču, tvrde analitičari.

Norveška ministrica rada Dagfin Hoybraten kazala je da će vlada razmotriti situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙