FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU SMANJUJE STAKLENIČKE PLINOVE U AUTOMOBILIMA I TENISICAMA

LUXEMBOURG, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska unijapokušat će u borbi protiv globalnoga zagrijavanja prisiliti tvrtke dapromijene rashladne uređaje u automobilima i ograniče prodaju tenisicasa zračnim jastučićima, kazali su ovoga tjedna ministri EU.
LUXEMBOURG, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija pokušat će u borbi protiv globalnoga zagrijavanja prisiliti tvrtke da promijene rashladne uređaje u automobilima i ograniče prodaju tenisica sa zračnim jastučićima, kazali su ovoga tjedna ministri EU.

Te mjere, koje su uključene u nacrt zakona, dio su obveza Europske unije u sklopu protokola iz Kyota o smanjivanju emisije stakleničkih plinova. Nacrt zakona ograničit će i ispuštanje štetnih fluoriranih plinova iz hladnjaka i drugih aparata.

Prema predloženom zakonu u 25 država Unije bila bi zabranjena prodaja tenisica sa zračnim jastučićima punjenim takozvanim F-plinovima.

"F-plinovi mogu izazvati globalno zagrijavanje. U nekim slučajevima gotovo 24.000 puta više nego ugljični dioksid", istaknula je povjerenica EU za okoliš Margot Wallstrom. "Pristajući na taj zakon, zemlje članice ponovno su poduzele konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena."

Od 2011. u novim modelima automobila neće se smjeti koristiti hidrofluorkarbon (HFC) 134 a, rashladni plin koji se koristi u automobilskim rashladnim uređajima. Od 2017. taj će plin biti zabranjen i u svim novim automobilima koji se prodaju u EU.

Dužnosnici kažu da će se automobilska industrija u početku suočiti s troškovima od 30 do 40 milijuna eura na godinu, a kad se zakon počne primjenjivati, troškovi će se popeti na 200 do 400 milijuna eura na godinu.

Pravilo će se primjenjivati na sve automobile koji se prodaju u EU, bez obzira na to jesu li proizvedeni u Europi ili uvezeni, rekao je dužnosnik Komisije.

Komisija procjenjuje da će prihvaćeni zakon, koji još mora odobriti Europski parlament, smanjiti emisiju plinova za više od 20 milijuna tona na godinu do 2012.

Tome neće pridonijeti samo promjene u automobilima. Zakonom će biti zabranjeno reklamiranje i korištenje nekih proizvoda poput tenisica, nekih vrsta automobilskih guma, prozora i "novih aerosola" koji sadrže F-plinove. Zabrana obuće mogla bi se početi primjenjivati već 2006.

Još će važniji biti pokušaji smanjivanja emisije F-plinova koje u atmosferu ispuštaju aparati poput rashladnih uređaja, hladnjaka i aparata za gašenje požara.

Konačno prihvaćanje zakona očekuje se potkraj 2005., ali bi mogao naići na kritike u parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙