FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAFTA I OSIGURAVATELJI PRITISNULI VRIJEDNOSTI AMERIČKIH INDEKSA

NEW YORK, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Istraga pokrenuta zbognavodne prijevare u osiguravateljskoj industriji te nove rekordnecijene nafte razlozi su oštrog pada cijena dionica u četvrtak naameričkim burzama.
NEW YORK, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Istraga pokrenuta zbog navodne prijevare u osiguravateljskoj industriji te nove rekordne cijene nafte razlozi su oštrog pada cijena dionica u četvrtak na američkim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se za nešto više od jedan posto, na 9.894 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,9 posto, na 1.903 boda.

Njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer pokrenuo je tužbu protiv osiguravateljskog brokera Marsch&McLennana, jer je usmjeravao neke svoje klijente određenim osiguravateljima u zamjenu za novac. Tužba, kojom je ta tvrtka optužena za navodnu manipulaciju, rasteže se od kraja 1990-ih, te ima implikacije i na ostale osiguravateljske kompanije, uključujući i blue chip tvrtku American International Group, kojoj je dionica potonula za 10 posto. Dionica Marscha spustila se čak 24 posto.

Cijene dionica bile su pogođene i još jednim skokom cijena nafte na rekordnih gotovo 55 dolara za barel, pojačavši pritisak na korporativne zarade. "Euforija od prije dva dana kada je cijena barela potonula za jedan dolar sada je ustupila mjesto rezignaciji zbog činjenice da nafta neće tako skoro pojeftiniti, a to plaši većinu ulagača", kazao je Mike Driscoll, direktor pri Bear Stearnsu.

Razočaranje na tržištu potaknuli su i novi gospodarski pokazatelji. Američki trgovinski deficit dosegnuo je u kolovozu gotovo rekordnu razinu uslijed snažnog rasta cijena nafte te rekordnog uvoza iz Kine. Broj novih nezaposlenih, pak, protekloga je tjedna porastao na 352.000, više od očekivanja.

Među ostalim značajnijim gubitnicama bila je i dionica General Motorsa, oslabivši za šest posto, budući je taj najveći svjetski proizvođač vozila izvijestio o nižoj tromjesečnoj dobiti nego se očekivalo. Dionica Citigroupa, najveće svjetske financijske institucije, pojeftinila je jedan posto, jer je objavila nešto niže prihode u trećem tromjesečju nego su analitičari na Wall Streetu očekivali.

Na europskim burzama cijene dionica završile su na najnižim razinama u zadnja dva tjedna, pritisnute skupim energentima i razočaravajućom dobiti švicarske farmaceutske kompanije Roche i General Motorsa. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,12 posto, na 4.629 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,9 posto, na 3.940 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙