FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tele2: odbijanje ponude prevara i krađa, novi natječaj farsa

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Neprihvaćanje ponude tvrtke Tele2za trećeg operatera mobilne telefonije obična je prevara i krađa kojomsu pokradeni i hrvatski građani i potencijalni investitori, izjavilisu danas partneri i direktori fonda "Quaestus", koordinatorihrvatsko-švedskog konzorcija koji stoji iza ponude Tele2.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Neprihvaćanje ponude tvrtke Tele2 za trećeg operatera mobilne telefonije obična je prevara i krađa kojom su pokradeni i hrvatski građani i potencijalni investitori, izjavili su danas partneri i direktori fonda "Quaestus", koordinatori hrvatsko-švedskog konzorcija koji stoji iza ponude Tele2.

Takve tvrdnje, kako su na današnjoj konferenciji za novinare rekli Tomislav Matić, Željko Lukač i Borislav Škegro iz "Quaestusa, temelje na tome što im Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije još nije dostavilo pismeno obrazloženje i detalje bodovnog postupka kojim je ponuda Tele2 odbijena.

Znakovitim drže i što im je dan poslije odbijanja ponude, 19. listopada, predsjednik Vijeća Gašper Gaćina na sastanku rekao, kako navode, da "njihova ponuda nikada neće biti najbolja", što je obrazložio time da bi snižavanje cijena mobilnih usluga dovelo do otpuštanja radnika u T-Mobileu i VIPnetu.

Na upit hoće li se javiti na danas objavljeni novi natječaj kazali su da to ne mogu niti žele reći, jer za njih ni prošli natječaj nije završen čime, kaže, ostaju i igri i apeliraju na Vijeće da preispita svoju odluku. To traže i od hrvatske Vlade, jer je ona imenovala članove Vijeća, napominjući da sumnjaju u inidividualnost pojedinih članova pri njihovom ocjenjivanju ponude.

Matić je ustvrdio i da Agencija zapravo ni nema pismeno obrazloženje, kao niti analizu o odbijanju ponude, nego će to tek možda napisati, i to samo zato jer su ga iz konzorcija zatražili.

Očito je, kaže, da Agencija zna kome želi, a kome ne dodijeliti koncesije, te stoga drži da je novi natječaj farsa, jer je njime oglašena samo jedna koncesija druge generacije mobilne telefonije (GSM), a ne tri koliko ih je ostalo od prošlog natječaja. Time će, kako je rekao, hrvatski građani biti izigrani, jer neće dobiti jakog trećeg operatera, koji bi stvarno snizio cijene, nego onog kojeg Agencija želi i kojemu će se dati mali udjel na tržištu.

To nećemo dopustiti, kazao je Matić, dodavši da su već o svemu izvijestili nekoliko tijela Europske komisije, a poduzet će i druge pravne i druge instrumente. Ako bude trebalo pokrenut će i upravni spor, a sve da bi se odluka Vijeća, koju smatraju lošom, preispitala, a u konačnici konzorciju i Tele2 ipak dodijelila koncesija za trećeg operatera.

Lukač ustvrdio je da Vijeće nije prihvatilo ponudu Tele2 jer bi to značilo smanjenje operativne marže (zarade) postojećim operaterima za 10 do 20 milijuna eura mjesečno.

Škegro je pak rekao da će "ići do kraja" i da ih "nitko ne može zaustaviti" u dokazivanju ispravnosti i kvalitete njihove ponude. Svjesni su pritom, kaže, što ih čeka i da će se morati boriti sa najvišim institucijama i raznim "moćnicima" u državi.

Ističe i da su sigurni da je ponuda Tele2, iza koje stoji i 49 postotni udjel kapitala devet jakih hrvatskih tvrtki, bila najbolja za dobivanje operatera koji će uz kvalitetne usluge i stvarno sniziti cijene. To drži i najbitnijim za hrvatske građane, a ne primjerice uvođenje UMTS tehnologije i, kako kaže, "spektakularnih" usluga treće generacije kojim će se korisnike dodatno "derati". Zato, kaže, nisu ni tražili UMTS koncesiju.

Za ponuditelje koji su na prošli natječaj zakasnili na predaju ponuda (tvrtke "Match Telekom" i "Croatia Mobile"), a koji su navodno htjeli zatražiti kombinirane koncesije (GSM/UMTS), kaže da su to učinili namjerno.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙