FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra novi natječaj za koncesije u mobilnoj telefoniji

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Novim natječajem za dodjelukoncesija u mobilnoj telefoniji, koji će sutra biti objavljen uhrvatskom i međunarodnom tisku, bit će oglašene ukupno tri koncesije,po jedna druge i treće generacije te jedna kombinirana, a rok zakonačno podnošenje ponuda bit će 3. prosinac ove godine.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Novim natječajem za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji, koji će sutra biti objavljen u hrvatskom i međunarodnom tisku, bit će oglašene ukupno tri koncesije, po jedna druge i treće generacije te jedna kombinirana, a rok za konačno podnošenje ponuda bit će 3. prosinac ove godine.

Odlučilo je to na današnjoj javnoj sjednici Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije. Natječajna dokumentacija bit će slična onoj iz tek završenog natječaja, ali će rokovi biti nešto kraći, zbog želje Vijeća da Hrvatska još do kraja ove godine dobije novog, trećeg operatera mobilne telefonije, naglasio je predsjednik Vijeća Gašper Gaćina.

Zainteresirani investitori time dobivaju novu priliku za ulazak na hrvatsko mobilno tržište, a iako će na novom natječaju biti oglašeno manje koncesija nego ih je preostalo od tek završenog natječaja, Vijeće smatra da je to dovoljno za Hrvatsku i dolazak trećeg operatera.

S time se slaže i državni tajnik za promet pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Dražen Breglec, koji je istaknuo da je glavna namjera i prošlog i ovog novog natječaja "potraga za trećim" operaterom.

Nada se i da će treći operater biti dovoljno tržišno konkurentan, jer mu sigurno neće biti lako boriti se sa dva, već postojeća snažna domaća operatera, u situaciji kada više od 60 posto građana u Hrvatskoj koristi mobilne telefone.

Gaćina je naznačio i da će se natječajna dokumentacija moći otkupiti do 28. listopada, pitanja i zahtjeve potencijalni investitori moći će Vijeću uputiti do 5. studenoga, a rok Vijeća za odgovore bit će do 12. studenoga. Konačne će ponude trebati predati do 3. prosinca, kada će biti i javno otvorene, a odluku o davanju ili nedavanju koncesija Vijeće će donijeti 22. prosinca.

Gaćina je pozvao domaće i strane investitore da se jave na natječaj.

Ne želeći se direktno očitovati na današnje otvoreno pismo hrvatsko-švedskog konzorcija, kojim od Vijeća traže pismeno detaljno obrazloženje odluke o odbijanju ponude tvrtke Tele2 na prošlom natječaju, Gaćina je kazao da će im o tome vrlo brzo poslati odgovor i objašnjenje.

U tome će biti, kako kaže, i traženi detalji o bodovanju te ponude, pa ako Tele2 želi može te ocjene javno objaviti, istaknuo je Gaćina. No, dodao je i da žalba na takvu odluku nije moguća nego se može samo pokrenuti upravni spor. Priznaje da je u nekim segmentima ponuda Tele2 bila i dobra, ali da su na kraju ipak odlučile pojedinačne ocjene svih pet članova Vijeća, koji su, kako kaže, bodovali po svojoj savjesti.

Naglasio je da Vijeće ima pravo donijeti odluku kakvu je donijelo, a odbacio je optužbe da Vijeće ne radi transparentno.

U vezi toga Breglec je u izjavi za novinare kazao i da postojeći način bodovanja ponuda nije loš, da će ostati takav i u novom natječaju (bodovi po sedam kriterija). No, ističe i da bi Vijeće, unatoč svom, kako kaže, konzervativnom načinu rada i pristupa javnosti, svoje odluke ipak trebalo detaljno obrazložiti i prošlim i budućim ponuditeljima, kao i javnosti. Time bi se, drži Breglec, mogle izbjeći bilo kakve sumnje u taj način ocjenjivanja ponuda.

Prisutni su bili i predstavnici konzorcija koji stoji iza ponude Tele2, kazavši da će ocjene ponude javno objaviti kada ih dobiju od Vijeća. Nakon što vide to detaljno objašnjenje odlučit će hoće li se ponovo javiti na novi natječaj. Prvi su put javno kazali i da bi, po njihovoj procjeni, dugoročni direktni efekti na hrvatsko gospodarstvo s njihovim pokretanjem treće mreže, iznosili 2 do 2,5 milijarde kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙