FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski forum o "budućnosnom društvu"

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - U organizaciji tvrtke Intercon uZagrebu se održava IX. Hrvatski forum, a središnja tema foruma koji seove godine održava pod nazivom "Hrvatska 21 - u Europi i svijetu:Budućnosno društvo - čovjek, vrjednote i tehnologija", bit ćepredstavljanje inicijative za Globalni Marshallov plan.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - U organizaciji tvrtke Intercon u Zagrebu se održava IX. Hrvatski forum, a središnja tema foruma koji se ove godine održava pod nazivom "Hrvatska 21 - u Europi i svijetu: Budućnosno društvo - čovjek, vrjednote i tehnologija", bit će predstavljanje inicijative za Globalni Marshallov plan.

"Budućnosno društvo", odnosno društvo sposobno za budućnost, za razliku od razvijenog kapitalističkog vlasničko-potrošačkog društva je oblik organizacije suživota kojem je svrha samo stvaranje novih vrijednosti, kazao je na otvaranju skupa direktor tvrtke Intercon Josip Baotić.

Ističe da bi Forum, koji se danas i sutra održava u Zagrebu, trebao biti mjesto na kojem će najodgovornije osobe u odlučivanju - od politike, preko znanosti do gospodarstva - moći preispitati ide li Hrvatska u smjeru formiranja tržišnog gospodarstva sa jakom socijalnom dimenzijom.

Središnja tema Foruma je inicijativa za Globalni Marshallov plan, koncept ulaganja oko tisuću milijardi američkih dolara u svrhu ostvarivanja održivog razvoja u svijetu. Taj je koncept već predstavljen u 15-ak zemalja, a ovih dana s njim se upoznaje Europska komisija.

Pristalice koncepta smatraju da je svjetski ekonomski sustav, orijentiran isključivo na maksimiziranje dobiti i bezuvjetnu ekspanziju kapitala, nesposoban udovoljiti uvjetima održivog rasta, a posljedice bi mogle biti preopterećen ekološki sustav, političke napetosti i potpuni rasap sustava vrijednosti.

Pobornici inicijative podsjećaju da danas oko polovica svjetskog stanovništva živi sa manje od dva eura na dan, a oko 26.000 ljudi svaki dan umire od gladi i zbog nedostatka čiste vode.

Kako pojedinac protiv toga može malo učiniti, predstavnici gospodarstva, politike, znanosti, medija i drugih organizacija, udružili su se 2003. u zajednicu i pokrenuli inicijativu za globalni Marshallov plan.

Globalni Marshallov plan, po njihovu mišljenju, može biti temelj za novi održivi svjetski gospodarski rast, te učinkovit put do svjetskog socijalno i ekološki održivog razvoja.

Pokrovitelji IX. Hrvatskog foruma su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, te ministarstva znanosti, poljoprivrede, zdravstva, mora, vanjskih poslova te europskih integracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙