FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKI TURISTIČKI FORUM U ZADRU

ZADAR, 12. listopada 2004. (Hina) - U idućoj se turističkoj sezoni uHrvatskoj očekuje porast fizičkog prometa od dva posto, a financijskogrezultata od tri do pet posto, istaknuto je na današnjem Hrvatskomturističkom forumu u Zadru, na kojem je ovogodišnja sezona ocijenjenauspješnom.
ZADAR, 12. listopada 2004. (Hina) - U idućoj se turističkoj sezoni u Hrvatskoj očekuje porast fizičkog prometa od dva posto, a financijskog rezultata od tri do pet posto, istaknuto je na današnjem Hrvatskom turističkom forumu u Zadru, na kojem je ovogodišnja sezona ocijenjena uspješnom.

U radu skupa, na temu "Konkurentnost hrvatskog turizma", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radio televizije, sudjelovalo je više stotina turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske.

Sudjelujući u radu foruma ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je istaknuo kako se Hrvatska pozicionirala kao sigurna turistička destinacija.

Naglasio je da kao zemlja s 4,5 milijuna stanovnika ne trebamo više težiti masovnom turizmu, nego kvantitetu pretvoriti u kvalitetu. Podsjetio je da je Vlada usvojila program pripreme turističke sezone 2005. godine, napominjući kako Vlada nastoji promovirati domaći proizvod kroz domaći turizam.

Navodeći kako ima još 26 neprivatiziranih hotelskih tvrtki koje stagniraju i nazaduju, Kalmeta se založio za njihovu privatizaciju. Međutim, napomenuo je, nećemo ih privatizirati na način da se prodaju nekomu čije se ni ime ne zna i koji nemaju nikakve veze s Hrvatskom.

Mali obiteljski hoteli su budućnost turizma, a Vlada će poticati njihovu gradnju, kao što će poticati izgradnju ukupne infrastrukture. No, turizam ne može biti samo proizvod države, nego mora biti spoj javnog i privatnog interesa, rekao je na ministar Kalmeta.

Govoreći na skupu predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević je istaknuo kako je turizam nezamjenjiv za ekonomiju kakva je hrvatska. Turizam je jedna od rijetkih grana koja pomaže deviznu likvidnost i bilježi rast.

O konkurentnosti hrvatskoga turizma govorili su Sanda Weber i Neven Ivandić iz Instituta za turizam. Po istraživanjima toga Instituta, hrvatski turizam ide naprijed, razvija se, a tržišni trendovi pokazuju da su promjene stalne. Uspješni su oni koji se mogu prilagoditi tim promjenama, istaknuli su. Međutim, različite hrvatske regije razvijaju se različitim tempom.

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila porast noćenja 1,6 posto. Kad je riječ o konkurentskim zemljama, posebno Turska, bilježi bitan rast, a jača i Bugarska. Pad u turističkoj djelatnosti događa se u Grčkoj, a Španjolska bilježi rast, rekao je Ivandić.

U narednih deset godina, istaknuli su, cilj je zadržati osvojeni tržišni udio Hrvatske u turizmu, zatim biti s cijenama sve povoljniji uz porast kvalitete.

(Hina) ximar yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙