FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELA KONFERENCIJA ANTIGLOBALISTA U LONDONU

LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/AFP) - Antiglobalisti su u petak uLondonu počeli prvi dan rasprava na 3. Europskom socijalnom forumu(ESF), a glavna je tema američka hegemonija.
LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/AFP) - Antiglobalisti su u petak u Londonu počeli prvi dan rasprava na 3. Europskom socijalnom forumu (ESF), a glavna je tema američka hegemonija.

U tri dana foruma predviđeno je održavanje tridesetak plenarnih konferencija, 150 seminara i 220 raznih radionica, na kojima će se govoriti na pet jezika pred predstavnicima 50 do 60 svjetskih nacionalnosti.

Prvog dana rada foruma "prijavljeno je između 17 i 18 tisuća ljudi", izjavio je glasnogovornik ESF-a, ocijenivši već sami broj sudionika uspjehom za forum.

U četvrtak navečer, neslužbeno otvarajući forum, laburistički gradonačelnik Londona Ken Livingstone izjavio je kako se "nada da smo u posljednjim danima administracije (američkog predsjednika Georgea) Busha", što je popraćeno burnim pljeskom nazočnih.

"SAD su danas vojno moćnije od bilo koje druge zemlje i tu nadmoć zlouporebljavaju za nametanje svoje hegemonije. Poraz projeka američke hegemonije naš je prioritet", izjavio je na početku rasprava pripadnik pokreta Globalize resistance Alex Callinicos.

Hodnici londonske palače Alexander, u kojoj se održava forum, prepuni su štandova desetaka raznih organizacija koje sudjeluju na skupu, a zamjetan je bio veliki plakat jedne organizacije za zaštitu okoliša na kojoj se vidi karikatura Busha i natpis "Traži se zbog zločina prema planetu i pokušaja ubojstva Protokola iz Kyota".

Tijekom večeri trebala bi se održati plenarna konferencija na temu "Zaustaviti okupaciju Iraka", a cijeli bi skup trebao završiti u nedjelju poslije podne koncertom i prosvjednim skupom protiv rata u Iraku na kojem se očekuje 50 tisuća ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙