FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODBIJENA PONUDA TELE2, NOVI NATJEČAJ KRAJEM MJESECA

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska agencija zatelekomunikacije je u ponedjeljak odbila ponudu Tele2 za trećeg GSMoperatera i prihvatila HT-ovu i VIP-ovu za treću generaciju mobilnetelefonije.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska agencija za telekomunikacije je u ponedjeljak odbila ponudu Tele2 za trećeg GSM operatera i prihvatila HT-ovu i VIP-ovu za treću generaciju mobilne telefonije.

"Novi natječaj za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji bit će objavljen do kraja listopada", izjavio je predsjednik predsjednik Vijeća Agencije Gašper Gaćina.

Vijeće bi još ovog tjedna moglo usuglasiti tekst novog natječaja te odlučiti koliko će koncesija njime biti oglašeno. U Hrvatskoj bi se tako u prosincu moglo znati ime novog trećeg operatera mobilne telefonije, rekao je Gaćina.

U vezi odbijanja ponude hrvatsko-švedske tvrtke Tele2, Gaćina je objasnio da je ta ponuda ocijenjena s manje od potrebnih ukupnih 400 bodova.

Glavnom slabošću ponude tvrtke Tele2 ocijenjen je njen doprinos razvoju nacionalnog gospodarstva, kao i njezina prijava samo za GSM koncesiju (druge generacije mobilne telefonije), a ne za kombiniranu koncesiju druge i treće generacije. (GSM/UMTS).

I u ostalim dijelovima ponude, poput tehničkog plana, izgradnje sustava te nastupa na tržištu, tvrtka nije dobila dosta bodova, napomenuo je Gaćina.

Tvrtke HT mobilne komunikacije i VIPnet koncesiju za UMTS (treću generaciju mobilne telefonije) odlukom Vijeća dobivaju na 20 godina. Za to će svaka morati izdvojiti za prvu godinu rada po 132 milijuna kuna, a ugovor o tome s Vijećem trebaju potpisati u roku mjesec dana.

Uvjet za dobijanje te koncesije je i da u roku od dvije godine signalom UMTS mreže pokriju 25 posto stanovništva, a u razdoblju od pet godina 50 posto stanovništva.

U hrvatsko-švedskom konzorciju, koji stoji iza ponude tvrtke Tele2 d.o.o., šokirani su odlukom Agencije, ocjenjujući ju "skandaloznom i nezakonitom". Konzorcij, kojim koordinira investicijski fond "Quaestus", poručuje da su u tijeku konzultacije s odvjetnicima.

Oba hrvatska operatera mobilne telefonije očekivano su u ponedjeljak izrazila zadovoljstvo zbog prihvaćanja njihovih ponuda. I VIPnet i T-Mobile Hrvatska najavljuju da će prve komercijalne usluge putem UMTS mreže ponuditi vrlo brzo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙