FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić opovrgnuo nagađanja da je on Haagu poslao transktripte

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas jeodgovarajući na novinarska pitanja izjavio da on nije poslao Haagutranskripte razgovora sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika FranjeTuđmana s generalima HV-a na Brijunima uoči akcije Oluja, a o kojimasu proteklih dana pisali mediji.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je odgovarajući na novinarska pitanja izjavio da on nije poslao Haagu transkripte razgovora sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s generalima HV-a na Brijunima uoči akcije Oluja, a o kojima su proteklih dana pisali mediji.

"Ne znam tko je Haagu poslao te transkripte. Neka se to utvrdi", kazao je Mesić nakon sastanka u Vojnom ordinarijatu.

Zamoljen da prokomentira tvrdnje pojedinaca, sudionika brijunskih sastanaka da je 2000., kada je ušao u Ured predsjednika, u suradnji s britanskim obavještajcima te dokumente učinio dostupnim Haškom sudu, Mesić je rekao kako to tvrde njegovi stalni kritičari te da je riječ o "čistoj izmišljotini koja nema veze sa zdravim razumom".

Na upit je li s dokumenata skinuo oznaku tajnosti kao što je proteklih dana najavljivao, Mesić je rekao da je dao suglasnost na to da se s tim dokumentima može raspolagati.

"Dao sam suglasnost da se oslobodi čuvanja tajne i da se može s tim raspolagati", rekao je predsjednik Mesić.

Naveo je da je bivša Vlada donijela uredbu kojom preuzima svu dokumentaciju na koju se, kako je rekao, odnose i brijunski transkripti.

Kazao je da je dokumentacija bila u Uredu predsjednika "pod pečatom", te da je utvrđeno da je zapisnik s brijunskog sastanka od 31. srpnja 1995. poslan Vladinom Uredu (Upravi) za suradnju s Haškim sudom.

"Što je prije bilo, što je tko prije radio i tko je eventualno imao pristup toj dokumentaciji mi to ne znamo", kazao je.

Predsjednik Mesić nedavno je izjavio da je tročlana komisija koju je imenovao pronašla transkripte te da ih je proslijedila Ministarstvu pravosuđa. U tom ministarstvu potvrdili su da su zaprimili dvije preslike, no kako one nose oznaku tajnosti, isti su dan, 12. listopada od Predsjednikova Ureda zatražili njihovu deklasifikaciju.

U Ministarstvu pravosuđa danas se nisu mogle dobiti nove informacije o tom slučaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙