FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 10. sjednicu nastaviti pojedinačnom raspravom o Izvješću o radu državnih odvjetništava u prošloj godini, kojemu su danas potporu dali svi saborski klubovi. Klubovi zastupnika posebno su se pohvalno izrazili o "anuliranju" zaostalih predmeta u državnim odvjetništvima. Sabor će sutra raspraviti i Izvješće Hrvatske narodne banke za prošlu godinu, a prije zasjedanja najavljena je konstituirajuća sjednica Istražnog povjerenstva o jamstvu koja je bivša vlada davala kreditorima privatnoga riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sada u stečaju.

ZADAR - Stanje u Hrvatskoj vojsci uopće nije loše, po standardima NATO-a izvršen je preustroj i potpuno sam zadovoljan stanjem u HV-u, rekao je predsjednik RH Stjepan Mesić danas u Zadru komentirajući, na novinarski upit, izvješće ministra obrane Berislava Rončevića. Predsjednik je danas u Zadru izjavio da " kada je riječ o opremi i naoružanju HV-a, Hrvatska ima vojsku koja je sposobna braniti hrvatski teritorijalni integritet".

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević naglasio je danas da se izvješća o stanju u Oružanim snagama odnose na prošlu godinu, te da su u ovoj godini učinjena brojna tehnička poboljšanja. Rončević je novinarima u Saboru kazao kako je ove godine rashodovan veći broj dotrajalih borbenih i neborbenih sredstava, da je instalacija radarskih položaja koji ranije nisu bili u funkciji u završnoj fazi, da su u funkciju stavljeni komunikacijski sustavi, kao i određen broj helikoptera, simulatora leta i transportnih zrakoplova. Na pitanje kad očekuje da će HV postići željenu fazu modernizacije, odgovorio je - "Bit ću zadovoljan ako to bude 2015.".

ZAGREB - Ministarstvo financija izvijestilo je danas da u tom Ministarstvu nije pronađen original, niti postoji pisani trag da je zaprimljeno bankarsko jamstvo ruskog Mečelja na iznos od 3,6 milijuna eura, ali da je, putem financijskih kanala, došlo do autentične potvrde da je to jamstvo izdano, te da će sve učiniti kako bi se osigurala naplata tog bankarskog jamstva za isplatu šest minimalnih plaća za 1.600 zaposlenih u sisačkoj željezari. Iz Ministarstva navode da su, putem financijskih kanala, došli do autentične potvrde da je bankarsko jamstvo izdano 26. veljače 2003. od strane Ural-Siberian Bank, koja je registrirana u Rusiji 29. prosinca 2001.

ZADAR - Odnosi Crkve i države su stabilni, ugovori sa Svetom Stolicom se poštuju, no njihova provedba u nekim segmentima nailazi na određene poteškoće i administrativne zapreke, ocjena je Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koja je zasjedala u Zadru od 10. do 14. listopada. U analizi prisutnosti Crkve u hrvatskim medijima, biskupi su ustvrdili da se uočava naglašeni negativni trend u prikazivanju Crkve kao i svih kršćanskih vrijednosti.

SPLIT - Na pročelju zgrade na splitskoj rivi, u kojoj se nalazi konzulat Republike Italije, jutros je osvanuo plakat s uvredljivim sadržajem, vjerojatno kao reakcija na izjave potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija objavljene u tisku, potvrdio je načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske Nino Ćurić. Na plakatu, veličine 100 puta 80 centimetara, Talijani se uvredljivim riječima pozivaju da zaborave Dalmaciju, vrate Trst i plate ratnu štetu za II. svjetski rat. U Slobodnoj Dalmaciji jučer je objavljen razgovor s potpredsjednikom talijanske vlade Gianfrancom Finijem pod naslovom "Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek su talijanske zemlje".

ZAGREB - U prošloj je godini zabilježen porast kriminaliteta od tri posto u odnosu na godinu ranije, ali to nije zabrinjavajuće i još je uvijek daleko ispod stope kriminala u susjednim državama, izjavio je večeras u Saboru glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Bajić je, podnoseći izvješće o radu državnih odvjetništava u 2003., zabrinjavajućim ocijenio podatak da je iz godine u godinu sve veći broj nepoznatih počinitelja kaznenih djela. O izvješću raspravljaju zastupnički klubovi.

ZADAR/ZAGREB - Predsjednik Mesić danas je u Zadru, odgovarajući na upit novinara o transkriptima sa sastanka predsjednika Tuđmana s generalima HV-a na Brijuna uoči akcije Oluje, odgovorio da su transkripti iz njegova ureda proslijeđeni u vladin Ured za suradnju s Haškim sudom. Donedavno je o transkriptima računa vodio tajnik, a nakon njegova odlaska imenovao sam tročlanu komisiju da pokuša ući u trag transkriptima koji se spominju u zadnjim napisima, rekao je predsjednik Mesić. Kako je izjavio, transkripte su pronašli te ih je, kao i ostale dokumente iz 1995., komisija proslijedila vladinu Uredu za suradnju s Haškim sudom.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razriješio je danas članove Povjerenstva za provedbu Natječaja za financiranje projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2004./2005. jer je utvrđeno da su neki od članova toga povjerenstva bili u sukobu interesa. U današnjoj pismenoj izjavi za medije ministra Primorca navodio se da je donio i odluke o razrješenju članova radnih skupina, te o imenovanju Povjerenstva za reviziju provedbe toga natječaja, kao i odluku o suspendiranju svih daljnjih aktivnosti na provedbi Odluke o sufinanciranju projekta i programa udruga u školskoj godini 2004./2005.

BIZOVAC - U Bizovačkim Toplicama danas je otvoren jubilarni 10. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulutre, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agrozemlja", na kojem će se do 17. listopada predstaviti više od 250 domaćih i inozemnih izlagača. Glavne teme ovogodišnjeg sajma su poljoprivredna mehanizacija, u sklopu koje će se predstaviti najznačajniji domaći distributeri, te voda kao izvor života, koja će obuhvatiti predstavljanje šest poduzeća koja se bave prodajom, distribucijom ili pročišćavanjem vode.

ZAGREB - Nakladnik Hrvatsko književno društvo (HKD) Sv. Jeronima predstavilo je knjigu arheologa, povjesničara umjetnosti i etnologa Antona Zakarije "Od Selimira do Zvonimira - Nova slika Kraljevstva Hrvata". "Duvanjski sabor nije održan godine 753., kako to tvrdi Dominik Mandić, nego godine 641., a glagoljicu nisu izmislili nikakvi Ćiril i Metod nego je ona nastala iz reformirane latinice", naglasio je na predstavljanju autor Anton Zakarija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙