FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ POTVRDIO DA SU BRIJUNSKI TRANSKRIPTI STIGLI U NJEGOV URED

SAMOBOR, 16. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić potvrdio je danas da su u njegov ured stigli transkripti sasastanka predsjednika Franje Tuđmana s generalima HV-a na Brijunimauoči akcije Oluja i najavio da će s njih skinuti oznaku državnetajne.
SAMOBOR, 16. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je danas da su u njegov ured stigli transkripti sa sastanka predsjednika Franje Tuđmana s generalima HV-a na Brijunima uoči akcije Oluja i najavio da će s njih skinuti oznaku državne tajne.

Ured Predsjednika je 12. listopada dostavio vladinom Uredu za suradnju s Haškim sudom dvije preslike zapisnika, no s obzirom da su nosile oznaku tajnosti isti je dan od Ureda Predsjednika zatražena deklasifikacija tih zapisnika.

"Dobio sam informaciju da su transkripti stigli natrag u Ured i s njih će biti skinuta oznaka tajnosti", rekao je Mesić koji je danas bio na svečanosti u Samoboru u povodu Dana grada. Dodao je da ne vjeruje da će to moći učiniti prije ponedjeljka jer danas ide na službeni put.

Mesić je rekao da transkripti ranije nisu ugledali svjetlo dana jer su u javnost išli samo oni dokumenti koji nisu nosili oznaku državne ili vojne tajne.

Kako je nedavno rekao novinarima, o tim je transkriptima donedavno vodio računa tajnik njegova Ureda, a nakon njegova odlaska imenovana je komisija kako bi se ušlo u trag transkriptima.

Mesić se osvrnuo i na medijska pisanja po kojima je Andrija Hebrang najizvjesniji kandidat HDZ-a za Predsjednika Republike, ustvrdivši da će mu on biti "žestoki oponent".

"Očekivao sam da će HDZ izaći s Jadrankom Kosor ili Andrijom Hebrangom jer se treći mogući kandidat nije pojavljivao", kazao je.

Komentirajući slučaj ruske tvrtke Mechel, koja je nedavno raskinula ugovor sa sisačkom Željezarom, Mesić je rekao da je "podržavao ulazak Rusa jer su rekli da će zadržati sve zaposlene". Kazao je da je Mechel dvije godine održavao proizvodnju u Sisku i isplaćivao plaće, pa to nije trebala činiti država.

"Znači mi nismo bili na šteti i njihovim odlaskom radnici će još šest mjeseci primati plaće", rekao je Mesić, ustvrdivši da za to vrijeme treba tražiti novog strateškog partnera.

Komentirajući medijska nagađanja po kojima ljetos na dalmatinskoj obali nije viđen haški bjegunac Ante Gotovina, kao što tvrdi Haško tužiteljstvo, već talijanski turist koji mu sliči, Mesić je rekao da uvijek ima sličnih ljudi i sličnih glasova. "I mene oponašaju, pa kasnije ne znam što sam rekao", kazao je.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nedavno je upozorila da je Gotovina u kolovozu viđen na plaži na hrvatskoj obali i izrazila žaljenje što nije uhićen.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je danas da nadležna tijela provjeravaju informaciju po kojoj je ovog ljeta u Brelima viđen talijanski turist koji sliči odbjeglom generalu, dok je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u intervjuu današnjem Jutarnjem listu izjavila da je "u Brelima bio jedan strani državljanin koji je identificiran i doista sliči Gotovini, ali nije on".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙