FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBRANA TRAŽI DA MARKAČA PREDGLEDAJU HRVATSKI LIJEČNICI

DEN HAAG/ZAGREB,12. listopada(Hina) - Branitelji generala MladenaMarkača zatražili su od Haškog suda (ICTY) da njihova klijenta upritvoru pregledaju hrvatski liječnici kako bi pomogli u njegovojterapiji i liječenju, rekao je u utorak na statusnoj konferenciji uHaagu odvjetnik Miroslav Šeparović.
DEN HAAG/ZAGREB,12. listopada(Hina) - Branitelji generala Mladena Markača zatražili su od Haškog suda (ICTY) da njihova klijenta u pritvoru pregledaju hrvatski liječnici kako bi pomogli u njegovoj terapiji i liječenju, rekao je u utorak na statusnoj konferenciji u Haagu odvjetnik Miroslav Šeparović.

Na redovitoj statusnoj konferenciji Šeparović je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog Markačevih srčanih tegoba i izvijestio o prepisci obrane i Tajništva ICTY-a, kojom se traži uključivanje njegovih liječnika iz Hrvatske u sadašnji tretman.

"Na terapiju koja se primjenjuje i ukazanu njegu u pritvoru nemamo primjedbi. No on i dalje ima problema, umara se, ima bolove u prsima i ne osjeća se dobro", kazao je Šeparović.

Molba obrane jest da liječnici koji su Markača liječili u Zagrebu nakon dva infarkta, dođu u pritovor ICTY-a i pregledaju ga kako bi pomogli u određivanju terapije i liječenja.

Šeparović je podsjetio da je Markač u Haagu podvrgnut operativnom zahvatu na srcu u kojem su mu ugrađene tri "stenta", no on se i dalje ne osjeća dobro, te ima i dodatnih tegoba s dijabetesom.

Predraspravni sudac Kevin Parker rekao je da posjet liječnika optuženom nikada nije odbijen, te izrazio očekivanje da će Tajništvo izaći u susret zahtjevu obrane, kao i želju da se Markačevo zdravstveno stanje popravi.

Na konferenciji nije bilo govora o nastojanjima branitelja da ishode privremeno oslobađanje dvojice generala iz pritvora, o čemu, po riječima suca Parkera, odlučuje viša instanca. Nakon što je u rujnu po drugi puta odbijen zahtjev za njihovo privremeno oslobađanje, obrana je podnijela zahtjev za ulaganje izvanredne žalbe na tu odluku jer je redovnim putem više ne može pobijati.

Na današnjoj je konferenciji razmotreno odvijanje priprema za suđenje, koje bi prema Parkerovoj najavi moglo početi u prvoj polovici 2005.

Tužitelji su najavili da će do 15. prosinca završiti s obzanjivanjem drugoj strani većine popratnog materijala sadržanog na oko 10.000 stranica, uglavnom u elektronskom obliku, uz 400 do 500 pisanih dokumenata.

Među tim su materijalom i transkripti razgovora koje su Markač i Čermak obavili s istražiteljima, uključujući i posljednji obavljen početkom lipnja u pritvoru, koji je obrana naknadno tražila.

Šeparović i Čermakov branitelj Čedo Prodanović nisu imali primjedbi na obznanjivanje materijala optužbe, koje bi po najavi tužitelja trebalo završiti u veljači, nakon čega braniteljima teče rok za prigovor na optužnicu.

Čermak i Markač optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena prema krajinskim Srbima tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

U pritvoru ICTY-a su od 11. ožujka ove godine kada su dobrovoljno predali, a pred sudom su odbacili optužbe za koje ih se tereti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙