FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: S brijunskih transkripata biti će skinuta oznaka tajnosti

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić ponovioje danas kako će s brijunskih transkripata biti skinuta oznaka državnetajne, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić ponovio je danas kako će s brijunskih transkripata biti skinuta oznaka državne tajne, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Sudjelujući u Zagrebu na simpoziju o osobama s invaliditetom Mesić je rekao da ne zna kako su transkripti dospjeli u javnost.

"Pitanje je od kuda su transkripti otišli i tko ih je sve imao u rukama. Oni su sada ugledali svjetlo dana ali ja ne zna kako", rekao je Mesić.

Sadržaj transkripata sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana s generalima HV-a na Brijunima uoči akcije Oluja, 1995., proteklih su dana objavili neki hrvatski mediji.

Transkripti su pronađeni u Uredu predsjednika, nakon čega su dvije preslike zapisnika s brijunskog sastanka 12. listopada proslijeđeni Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima. S obzirom da dokumenti nose oznaku državne tajne Uprava ih je isti dan vratila u Ured predsjednika na deklasifikaciju, odnosno skidanje oznake tajnosti.

Neki sudionici brijunskog sastanka, a i branitelji haških optuženika generala Ivana Čermaka i Mladena Markača izrazili su sumnju u autentičnost transkripata koji su već korišteni na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću.

Premijer Ivo Sanader jučer je rekao kako nadležna tijela moraju ispitati kako je taj transkript dospio u Haag.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙