FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 19. listopada

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 19. listopada.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 19. listopada.

ZAGREB - Hrvatsko-švedski konzorcij, koji stoji iza ponude tvrtke Tele2 d.o.o. za trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare izvijestit će o svojim slijedećim koracima povodom neprihvaćanja te ponude od strane Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije. Odlukom Vijeća od 18. listopada ponuda Tele2 za koncesiju druge generacije mobilne telefonije je odbijena, uz obrazloženje da je ocijenjena s manje od potrebnih 400 bodova. Glavna slabost ponude je, po Vijeću, dio koji se odnosi na doprinos razvoju nacionalnom gospodarstvu, kao i to što su zatražili samo koncesiju druge generacije mobilne telefonije (GSM), a ne kombiniranu koncesiju druge i treće generacije (GSM/UMTS). (Hotel Esplanade u 13 sati).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK) i kartičarske kuće PBZ American Express potpisat će Sporazum o poslovnoj suradnji. Na temelju tog sporazuma obrtnicima ugostiteljima, članovima HOK-a, pružat će se mogućnost korištenja American Express Business kartice pod povoljnijim uvjetima. (11,00 sati, HOK, Ilica 49).

ZAGREB - Udio ukupnog hrvatskog inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu, uslijed sporije prosječne mjesečne dinamike rasta tijekom prvih sedam mjeseci ove godine, smanjen je sa 81,7 posto u prosincu prošle godine na 78,7 posto BDP-a krajem srpnja ove godine. Usprkos tomu, to je još uvijek visokih 5.800 američkih dolara inozemnog duga po stanovniku, što je za gotovo 500 dolara više nego krajem prošle godine, napominju analitičari Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima". Po podacima Hrvatske narodne banke, krajem srpnja ove godine ukupni je vanjski dug Hrvatske iznosio 25,7 milijardi američkih dolara, što je za 2,18 milijardi dolara više nego na kraju prošle godine.

ZAGREB - Neto imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova (OMF) u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je više od 6,95 milijardi kuna, što je za 6,62 posto, odnosno 432 milijuna kuna više nego krajem kolovoza. Podaci su to koje je u Mjesečnom izvještaju objavila Agencija za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (Hagena). Najveći udio u ukupnoj neto imovini, od 42,32 posto, odnosno više od 2,9 milijardi kuna, na kraju prošlog mjeseca imao je AZ fond, a slijedi ga Raiffeisen OMF s neto imovinom vrijednom 2,13 milijardi kuna, što predstavlja 30,7 postotni udio. Imovina PBZ Croatia osiguranje (PBZ/CO) fonda istodobno je iznosila više od 1,19 milijardi kuna (udio od 17,2 posto), a Erste Plavog fonda 680,7 milijuna kuna ili 9,79 posto ukupne neto imovine hrvatskih obveznih mirovinskih fondova.

ZAGREB - Ostvareni prirod ranih usjeva u Hrvatskoj u ovoj godini kod pravnih osoba i njihovih dijelova bilježi znatan porast u odnosu na lanjsku sušnu godinu, pa je tako proizvodnja pšenice porasla za 41 posto, na 244,9 tisuća tona, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je, sa stanjem od 15. kolovoza, kod pravnih osoba požnjeveno 45.262 hektara pšenice, a prosječni prinos iznosio je 5,41 tonu po hektaru. Statistika donosi podatke o prirodima samo za pravne osobe, a na i za višestruko veću proizvodnju seljaka. Kako su pojasnili u Državnom zavodu za statistiku, u državnom proračunu za ovu godinu nisu im osigurana sredstva za provedbu istraživanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva pa Zavod tako i ne raspolaže tim podacima.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙