FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prevedeno Noethovo glasovito djelo "Priručnik semiotike"

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - "Priručnik semiotike", glasovitodjelo Winfrieda Noetha, svojevrsna enciklopedija semiotike, njezinepovijesti i stanja, objavljen je u hrvatskom prijevodu u biblioteci"Teorija" zagrebačkoga nakladnika Ceresa.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - "Priručnik semiotike", glasovito djelo Winfrieda Noetha, svojevrsna enciklopedija semiotike, njezine povijesti i stanja, objavljen je u hrvatskom prijevodu u biblioteci "Teorija" zagrebačkoga nakladnika Ceresa.

Noeth u knjizi, kako napominje izdavač, izlaže moderne teorije beskrajne semioze, kakve se očituju pri istraživanju jezika i jezikoslovlja, prirode i biologije, kulture i umjetnosti, sredstava javnog priopćavanja, promidžbe i suvremene civilizacije.

Priručnik semiotike obavješćuje o povijesti, o načelima teorije znaka i komunikacije, raznim tendencijama i strujama te o istraživanju o znakovnim procesima u prirodi i kulturi.

Pojedina poglavlja knjige, pored jezikoslovnih pitanja, izlažu i susjedna područja kao što su biosemiotika, zoosemiotika, nerječito komuniciranje, književnost, slikarstvo, glazba, te semiotika kulture i medija.

Prvo izdanje knjige objavljeno je 1985. i doživjelo je velik odjek u znanstvenim i sveučilišnim krugovima.

Recenzent hrvatskog izdanja Josip Silić preporučio je to djelo kao sveučilišni priručnik iz kojega će crpiti podatke studenti književnosti, jezika, opće lingvistike, studenti filozofije, sociologije, psihologije i, općenito, svi studenti u čijem studiju semiotika ima odgovarajući udio.

Smatra i posebnom vrijednošću prijevod djela koje ima vrijednost originala. Akademik Ante Stamać djelo je preveo, po izdanju iz 2000., tako da je ono, ne samo razumljivo i lako čitljivo, već je uspio naći odgovarajuće riječi ili ih je sam kreirao, napominje Silić.

Winfriedh Noeth (1944.) jedan je od najznamenitijih stručnjaka za semiotiku na svijetu. Od 1978. profesor je anglistike, lingvistike i semiotike na Sveučilištu u Kasselu te ravnatelj Znanstvenog centra za proučavanje kulture na istom sveučilištu.

Osim Priručnika semiotike (1985., 2000.), na njemačkom je, engleskom i portugalskom jeziku objavio više znanstvenih radova iz semiotike, lingvistike i teorije kulture.

U nazočnosti autora predstavljanje "Priručnika semiotike" bit će večeras u Osijeku, a 20. listopada u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙