FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

objavljena solarova knjiga "Predavanja o lošem ukusu"

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - "Predavanja o lošem ukusu"najnovija je knjiga Milivoja Solara, profesora i teoretičaraknjiževnosti, napisana u žanru predavanja, koju je objavio zagrebačkinakladnik Politička kultura.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - "Predavanja o lošem ukusu" najnovija je knjiga Milivoja Solara, profesora i teoretičara književnosti, napisana u žanru predavanja, koju je objavio zagrebački nakladnik Politička kultura.

Autor u uvodu knjige (167 str.) podsjeća kako smo svi skloni ustvrditi da se lošim ukusom susrećemo, tako reći, na svakom koraku, ali napominje kako nije riječ samo o lošem ukusu nego o pomanjkanju ikakva ukusa. Zbog toga ovo nisu, kako dodaje, predavanja o lošem ponašanju, odijevanju, kiču ili o trivijalnoj književnosti.

Solar drži kako loš ukus nije posljedica njegova "pada" s "visine" na kojoj je nekada stolovao ili sukoba među različitim ukusima, nego posljedica "gubitka same moći estetičkog prosuđivanja".

"Držim da se 'kriza kriterija' temelji na krizi sama ukusa, koja se javlja kad moda zamjenjuje moć izravna i neposredna prosuđivanja o tome što nam se sviđa i što nam se ne sviđa", tvrdi Solar i upozorava: "Ako doista shvatimo kako više nema ukusa, vjerujem da ćemo možda razumjeti kako ga moda ne može zamijeniti, kao što bogove nisu mogli zamijeniti demoni, premda su sačuvali velik dio božanske moći."

Knjiga sadrži dvet "predavanja": O lošem ukusu, O krizi interpretacije, O lošim teorijama, O kraju znanosti, O lošoj kritici, O velikim i malim pričama, O lošoj ironiji, O zbrci u žanrovima, Još o lošem ukusu te dodatak - Mit i trač.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙