FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga uz 50. obljetnicu umjetničkog rada Relje Bašića

ZAGREB,8. listopada 2004.(Hina) - U povodu 50. obljetnice prvoganastupa hrvatskoga glumca Relje Bašića na filmu i 30. obljetnice"Teatra u gostima", čiji je on pokretač, upravo je objavljenamonografija "Teatar u gostima - 30 godina putujućega kazališta1974.-2004." te knjiga "Relja Bašić - 50 godina kazališnog i filmskogstvaralaštva".
ZAGREB,8. listopada 2004.(Hina) - U povodu 50. obljetnice prvoga nastupa hrvatskoga glumca Relje Bašića na filmu i 30. obljetnice "Teatra u gostima", čiji je on pokretač, upravo je objavljena monografija "Teatar u gostima - 30 godina putujućega kazališta 1974.-2004." te knjiga "Relja Bašić - 50 godina kazališnog i filmskog stvaralaštva".

Priređivač knjige o Relji Bašiću, kojega je kritika nazvala najzagrebačkijim od svih hrvatskih glumaca, Igor Mrduljaš skupio je sve činjenice o njegovu djelovanju u hrvatskom i stranom filmu i televizijskome dramskom programu te njegova glumačka i redateljska ostvarenja proteklih desetljeća.

"Riječju i slikom knjiga predočava za naše prilike vrlo bogatu kazališno-filmsku karijeru, oslonjenu na zacijelo silnu radnu energiju i vrhunski profesionalizam", ističe u proslovu Mrduljaš.

U knjizi "Relja Bašić - 50 godina kazališnog i filmskog stvaralaštva", podijeljenoj u tri cjeline, uvodno je objavljen razgovor velikog umjetnika s Ivom Škrabalom i Igorom Tomljenovićem "Glumac za sve medije", koji je prvi put objavljen u Hrvatskome filmskom ljetopisu (9/1997), tekstovi Nikole Batušića "Kazališno stvaralaštvo Relje Bašića" (1995), te Igora Mrduljaša "Relja Bašić: glumac koji puni kazališta" i Ive Škrabala "Filmski glumac Relja Bašić" (2002).

"Simbioza glumačkoga i osobnoga rijetko je u kojega glumca tako skladna", ističe Batušić, napominjući kako je ozakonio sretan spoj profinjene elegancije i psihološki utemeljene analize.

Poglavlje "Kazališni rad Relje Bašića" sadržava popis njegovih kazališnih uloga, kazališnih režija te kazališnih nagrada i priznanja.

U trećem dijelu, posvećenom filmskom radu Relje Bašića, dan je popis njegovih uloga u televizijskim dramama i serijama, filmskih nagrada i priznanja.

Knjiga, čiji je nakladnik "Teatar u gostima", ilustrirana je mnoštvom fotografija koje su podsjetnik na mnogobrojne uloge Relje Bašića.

Inače, na ovotjednoj svečanosti u pariškoj palači UNESCO-a glavni direktor te ustanove Koichiro Matsuura proglasio je Relju Bašića "umjetnikom za mir", u znak priznanja za "njegovu izvanrednu 50-godišnju umjetničku karijeru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙