FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSVJETARI U ŠTRAJKU

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Štrajku upozorenja koji se u utorakodržava u školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama pristupilo jeizmeđu 67 i 80 posto zaposlenih, prema podacima sindikata iministarstva.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Štrajku upozorenja koji se u utorak održava u školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama pristupilo je između 67 i 80 posto zaposlenih, prema podacima sindikata i ministarstva.

Štrajk su organizirala tri većinska sindikata školstva kako bi upozorili na neodrživo stanje u školstvu i znanosti, kao i na plaće koje, kako tvrde, zaostaju 12 posto za drugim javnim službama.

Sindikati i ministarstvo obrazovanja već uobičajeno u takvim situacijama iznose različite podatke o broju štrajkača.

Sindikalni čelnici rekli su novinarima da se, po prvim podacima, štrajku odazvalo preko 80 posto zaposlenih.

"Odgovorili smo zahtjevima našeg članstva jer je prema pristiglim rezulatima čitav sustav u štrajku, osim nekoliko ustanova", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević (na slici).

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac izjavio je pak da u osnovnim i srednjim školama štrajka 67 posto zaposlenika.

Primorac je na konferenciji za novinare ponovio kako su želje sindikata i Ministarstva kompatibilne. "Partnerstvo da, ali ucjene ne", poručio je ministar, napomenuvši kako će za školstvo za iduću godinu tražiti veliko povećanje u proračunu. Vladi će predložiti, rekao je, da se današnji dan djeci ne vodi kao neopravdani sat, kao i to da se sati provedeni u štrajku učiteljima plate. Izrazio je zadovoljstvo što nije zabilježen ni jedan incident.

U srednjim školama štrajka blizu 90 posto ljudi, rekao je Andrija Puljević. On je ocijenio da su takvi rezultati potvrda napora sindikata da javnost i vlasti senzibiliziraju za probleme odgoja, obrazovanja i znanosti, ne samo za plaće nego i dugoročno rješavanje poteškoća u čitavom sustavu.

I predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić zadovoljan je brojem štrajkača. U sustavu visokog obrazovanja i znanosti štrajk je izuzetno dobro uspio, rekao je, procjenjujući da se štrajku odazvalo preko 90 posto ustanova i zaposlenih.

Sindikalni čelnici dodali su da se štrajk provodi u normalnim okolnostima, a zabilježeni su samo malobrojni incidenti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙