FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sutra štrajk u školama i na fakultetima

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Tri većinska sindikata obrazovanjai znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti, potvrdilisu na današnjoj konferenciji za novinare da će sutra organiziratijednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te nafakultetima i znanstvenim ustanovama.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - Tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti, potvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da će sutra organizirati jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama.

Sindikalci štrajkaju na Svjetski dan učitelja kako bi javnost upozorili na nebrigu vlasti o obrazovanju i znanosti, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 posto.

Po njihovim procjenama, sutra neće raditi između 60 i 70 tisuća zaposlenih u školstvu i znanosti.

Andrija Puljević, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjem školstvu, poručio je roditeljima da ne šalju djecu u školu te pozvao javnost da "prepozna sindikalni rad za budućnost djece".

O učenicima koji dođu u škole brigu će preuzeti ravnatelji i nastavnici koji ne sudjeluju u štrajku, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz naglasivši da "djeca neće biti prepuštena sebi".

Sindikalci tvrde da su na štrajk prisiljeni jer nema komunikacije s Vladom i resornim ministarstvom, napomenuvši kako su o zahtjevima izvijestili i premijera Ivu Sanadera.

Puljević je podsjetio da Vlada nije odgovorila na zahtjev sindikata za pregovorima o zaostajanju plaća čime je pokazala da ne želi ozbiljno pregovarati.

Vilim Ribić, predsjednik Glavnog vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja, drži kako je nemoguće pokrenuti Hrvatsku bez brige o obrazovanju i znanosti.

Štrajku će se priključiti i manjinski sindikati prosvjete jer smatraju, kako ističe Hrvatski školski sindikat Preporod, da samo sindikalno zajedništvo može dovesti do željenog cilja.

Oni, međutim, traže selektivno povećanje plaća zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu za po 10 posto od početka 2005. i početka 2006., te za pet posto na svakih pet godina staža od 1. siječnja 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙