FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski novinari i dalje u štrajku, spremni nastaviti rad čim se ispune uvjeti

LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - U nedjelju započeti štrajk slovenskihnovinara, koji informativno zasjenio čak i pobjedu desnog centra naparlamentarnim izborima jer su izdanja novina u ponedjeljak reduciranaopsegom i sadržajem te uglavnom bez komentara i potpisanih članaka,nastavit će se sve dok poslodavci ne pristanu na kompromisni prijedlogkoji im je u subotu dao novinarski sindikat, doznaje se u Sindikatunovinara Slovenije (SNS).
LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - U nedjelju započeti štrajk slovenskih novinara, koji informativno zasjenio čak i pobjedu desnog centra na parlamentarnim izborima jer su izdanja novina u ponedjeljak reducirana opsegom i sadržajem te uglavnom bez komentara i potpisanih članaka, nastavit će se sve dok poslodavci ne pristanu na kompromisni prijedlog koji im je u subotu dao novinarski sindikat, doznaje se u Sindikatu novinara Slovenije (SNS).

"Spremni smo odmah prekinuti prekinuti štrajk kad pristanu na minimalne zahtjeve koje smo iznijeli u subotu i potpišu", rečeno je Hini u SNS-u. Sindikat će nakon novog pokušaja nagodbe s poslodavcima, koje zastupa udruženje za tisak Gospodarske komore Slovenije (GZS), u ponedjeljak popodne izdati priopćenje za tisak, ali ne odustaje od svojih zahtjeva da se s poslodavcima potpiše samostalni kolektivni ugovor za profesionalne novinare s pravima "koja im još od 1991. godine osiguravaju minimalne pravne i socijalne standarde" rada. Novinari očekuju čvrsta jamstva za pregovore i konačno potpisivanje ugovora.

Kako se doznaje iz pouzdanih izvora, novinarski štrajk komentirat će popodne, na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede svoje stranke na jučerašnjim izborima, i predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i vjerojatni mandatar za sastav buduće vlade Janez Janša.

Središnji slovenski dnevnik "Delo" u ponedjeljak na naslovnoj stranici objavljuje samo manji prilog o službenim rezultatima izbora, a sav ostali prostor posvećen je novinarskom štrajku. List u cijelosti objavljuje jučerašnju izjavu novinarskog sindikata u kojoj se ističe da novinari štrajkaju zato jer poslodavci, koje predstavlja udruženje za tisak Gospodarske komore, ne žele pregovarati o sklapanju samostalnog kolektivnog ugovora za profesionalne novinare prema standardima koji su na snazi već punih 13 godina. Donosi se i izjava štrajkaškog odbora novinara "Dela" u kojoj navode da štrajkaju mimo svoje volje i ispričavaju se čitateljima zbog prikraćenosti uobičajenim novinskim sadržajima. "U štrajk smo doslovce bili prisiljeni i samo je o Gospodarskoj komori ovisi kad će štrajk prestati i početi pregovori o obnovi ugovora", ističu u izjavi novinari "Dela".

Vodeći slovenski dnevnik na prvoj stranici objavljuje i izraze solidarnosti koje su u vezi sa štrajkom ovdašnji novinari dobili od Međunarodne federacije novinara (IFJ) i od europskog saveza novinara (EFJ).

Navodi se i potpora više sindikalnih udruga i središnjica iz Slovenije. List objavljuje i muenchensku deklaraciju o novinarima, koja definira prava i dužnosti te profesije i u kojoj se navodi da je pravo na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku jedno od osnovnih ljudskih prava, a za prava novinara da oni u slučaju kad dobivaju zadatke u suprotnosti s radnim ugovorom mogu odbiti poslušnost poslodavcu, te da se novinara ne smije prisiljavati u djelovanje u suprotnosti s njegovom savješću i uvjerenjem.

Slična izdanja kao i Delo u ponedjeljak imaju i ostali dnevni listovi - ljubljanski Dnevnik, mariborski Večer, Slovenske novice iz Ljubljane i Primorske novice iz Kopra.

Slovenska tiskovna agencija STA od subote u ponoć objavljuje samo nužne informacije o stanju na cestama, nesrećama, vremenskim prilikama i daje izjavu o razlozima štrajka, a o jučer održanim izborima objavila je samo službene rezultate državnog izbornog povjerenstva.

Slično je i sa nacionalnom tv kućom TV Slovenija, čiji su novinari također u štrajku i jučer su u vezi s izborima dali samo službene rezultate državne izborne komisije, te su prije toga predstavili i projekcije

svojega ex-poll ispitivanja s birališta, koje se planirali još prije proglašenja štrajka. TV Slovenija na svojim internet stranicama također objavljuje samo osnovne servisne informacije o vremenu, stanju na cestama itd., te objavljuje izjavu štrajkaškog odbora.

Isti je slučaj i s nacionalnim radijom, Radio Slovenija i većinom lokalnih radio postaja te lokalnih novina.

Veći izuzeci, odnosno slučajevi da se novinari nisu odlučili za štrajk jesu: Komercijalna tv postaja POP- TV, čiji su novinari izrazili verbalnu solidarnost s novinarskim sindikatom, uz dodatak da neće štrajkati nego koristiti svoje ustavno pravo na rad. Spomenuta je tv postaja u vlasništvu privatnog stranog kapitala, a isto je i s dnevnim listom "Finance", koji također izlazi normalno i čiji se novinari nisu odlučili za štrajk. U štrajku nije ni nekolicina novinara Radija Ognjišće, privatne radio postaje s nacionalnom frekvencijom u vlasništvu bliskom ljubljanskoj nadbiskupiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙