FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LEYLA ZANA KONAČNO PRIMILA NAGRADU EUROPSKOG PARLAMENTA

ZAGREB/BRUXELLES, 14. listopada 2004. (Hina) - Kurdska aktivistica zaljudska prava Leyla Zana u četvrtak je u Bruxellesu konačno primilanagradu Saharov Europskog parlamenta, dodijeljenu joj 1995. godine,ali ne i uručenu jer je godinama bila turska zatvorenica.
ZAGREB/BRUXELLES, 14. listopada 2004. (Hina) - Kurdska aktivistica za ljudska prava Leyla Zana u četvrtak je u Bruxellesu konačno primila nagradu Saharov Europskog parlamenta, dodijeljenu joj 1995. godine, ali ne i uručenu jer je godinama bila turska zatvorenica.

"Vaša osobna borba odigrala je važnu ulogu u promjenama koje smo vidjeli u Turskoj... govoriti kurdski više nije protuzakonito, dopušteni su mediji i nastava na kurdskom jeziku, ukinuto je izvanredno stanje na jugu", kazao je predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrrell na svečanosti upriličenoj u četvrtak.

Kurdska aktivistica i članica turskog parlamenta, puštena iz zatvora nakon što je u njemu odslužila jedno desetljeće, pohvalila je tursku vladu za "revolucionarne promjene" provedene u nastojanju da s Europskom unijom počne pregovore o članstvu.

"Očito je da je proces počet s EU... pridonio promjenama", kazala je Zana, kojoj je najviše europsko priznanje za ljudska prava uručeno samo tjedan dana nakon što je Europska komisija preporučila otvaranje pregovora o članstvu s vladom u Ankari.

Komisija je objavila da će pozorno motriti turske napore za ispunjenjem političkih standarda Europske unije, a Komisijinu preporuku da se sredinom 2005. počnu pregovori trebaju odobriti predsjednici država ili vlada na summitu u prosincu.

Zana je borbu počela prosvjedom protiv zatvaranja i mučenja njezina supruga Mehdija Zana, također borca za ljudska prava koji je u nekoliko navrata bio zatvaran. S vremenom je prerasla u vodeću aktivisticu organizacija za ljudska prava i čelnicu pokreta protiv mučenja.

U Bruxellesu će se obitelj Zana, roditelji i djeca, prvi put okupiti nakon 11 godina.

Nagradu, koja nosi ime sovjetskog nobelovca, fizičara i disidenta Andreja Saharova, EU dodjeljuje od 1988., pojedincima za važan doprinos u zaštiti ljudskih i prava manjina, poštivanje i razvoj demokracije, a neki od dobitnika su glavni tajnik UN-a Kofi Annan, kosovski predsjednik Ibrahim Rugova i Senka Kurtović iz sarajevskog Oslobođenja.

Osim Zane, nagradu nisu mogli primiti niti burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi niti kubanski disident Oswaldo Paya kojemu su dolazak spriječile kubanske vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙