FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA ĆE IPAK PREGOVARATI O ČLANSTVU U EU-U PARALELNO S TURSKOM

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Grozničava rasprava o prijemuTurske u EU potisnula je u drugi plan zeleno svjetlo Bruxellesa zapristup Bugarske i Rumunjske, primjećuje bečki Der Standard.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Grozničava rasprava o prijemu Turske u EU potisnula je u drugi plan zeleno svjetlo Bruxellesa za pristup Bugarske i Rumunjske, primjećuje bečki Der Standard.

Članstvo Rumunjske i Bugarske nije uzvitlalo veliku prašinu možda i zbog lobiranja novih članica EU-a poput susjedne Mađarske, nagađa bečki list, napominjući da je Rumunjska "drhtavih nogu" svladala prepreku u vidu stjecanja statusa tržišne ekonomije, što je bilo nužno za ulazak u EU.

Hrvatska je sljedeći kandidat u europskoj čekaonici, ističe Der Standard, podsjećajući da je Zagreb zapravo želio ući u EU u paketu s Bugarskom i Rumunjskom ali pregovori s Bruxellesom počinju tek početkom 2005. pa taj rok polako izmiče.

Time se događa upravo ono od čega je Hrvatska strahovala - naime, da će se njezini pregovori vremenski poklopiti s pregovorima o članstvu Turske iako Zagreb tvrdi da je Hrvatska daleko ispred Turske kada je riječ o gospodarstvu i o stanju ljudskih prava, napominje list.

"Ti su prigovori dijelom opravdani - ali čitava pozornost EU-a nije usredotočena na Balkan već na Bospor", napominje Der Standard, ističući da takva orijentacija Bruxellesa proizlazi iz povijesnih razloga: "Turska kuca na vrata Europe još od 1963. g. i već je godinama službeni kandidat za pristup", podsjeća Der Standard.

Iako članstvo Turske u EU-u izaziva brojne dvojbe i strahove, treba ga promatrati kao priliku i mogućnost stišavanja sukoba između Zapada i Istoka, naglašava list, napominjući da je moguće da nakon uspješnih pregovora objava datuma pristupa Turske u EU protekne tiho kao što je sada slučaj s Bugarskom i Rumunjskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙