FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: NEMA PREGOVORA AKO TURSKA NE REFORMIRA ZAKON

BRUXELLES, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija ne možepočeti pregovore o mogućnosti pridruženja Turske toj organizacijiukoliko Ankara ne usvoji odluku o reformi kaznenog zakona, izvijestioje u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Jean-ChristopheFilori.
BRUXELLES, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija ne može početi pregovore o mogućnosti pridruženja Turske toj organizaciji ukoliko Ankara ne usvoji odluku o reformi kaznenog zakona, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Jean-Christophe Filori.

"Ako taj najvažniji element reforme, a to je novi kazneni zakon, ne bude usvojen do 6. listopada, pregovori neće moći početi", rekao je Filori. Komisija bi do 6. listopada trebala iznijeti ocjenu o tomu je li Turska uspjela zadovoljiti tražene političke i ekonomske kriterije, što je osnovni preduvjet za početak pregovora o pristupu Ankare EU-u.

Očekivana pozitivna ocjena Komisije u posljednje vrijeme dolazi u pitanje budući da turski parlament nije usvojio novi kazneni zakon, a posebnu prepreku predstavlja i kontroverzna mjera o tomu da se preljub proglasi kaznenim djelom.

Povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen pozvao je u subotu turskog veleposlanika na razgovor kako bi od njega, među ostalim, dobio objašnjenje o stajalištu turske vlade o kaznenom zakonu, no ono do sada, kazao je Filori, nije objavljeno.

Turski je veleposlanik pozvan nakon prošlotjednog nesporazuma između Verheugena i turskog premijera Tayyipa Erdogana. Turski je premijer predbacio EU-u da se miješa u unutarnja turska pitanja, no Filori je u ponedjeljak opovrgao takve insinuacije. "Nije riječ o miješanju u turske unutarnje poslove, već o pravilima igre koja svaka zemlja mora poštovati ako želi postati članicom EU-a", rekao je Filori. Erdogan će u četvrtak doputovati u posjet Bruxellesu gdje je predviđen njegov ponovni sastanak s Verheugenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙