FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIPAR UPOZORAVA TURSKU GLEDE SVOJE POTPORE ZA EU

BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Turska mora okončati"neprijateljske postupke" prema Cipru ili Nikozija neće moći datipotporu turskom nastojanju da počne pregovore o pristupu Europskojuniji, izjavio je u srijedu ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos.
BRUXELLES, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Turska mora okončati "neprijateljske postupke" prema Cipru ili Nikozija neće moći dati potporu turskom nastojanju da počne pregovore o pristupu Europskoj uniji, izjavio je u srijedu ciparski predsjednik Tassos Papadopoulos.

Europska komisija sljedeće srijede treba dati preporuku u kojoj treba ocijeniti je li Turska ispunila političke i gospodarske kriterije za početak pregovora o priključenju EU-u što je ključno za odluku o otvaranju pregovora koju u prosincu trebaju donijeti čelnici EU-a.

Papadopoulos je izjavio da nema predrasuda prema početku pregovora Turske i EU.

"Razmotrit ćemo izvješće Komisije... i moći ćemo bolje prosuditi kako će se razvijati turski odnos prema Cipru", rekao je Papadopoulos novinarima nakon susreta s predsjednikom belgijske vlade Guyom Verhofstadtom.

"Želimo da neki neprijateljski postupci Turske prema Cipru prestanu i svoju ćemo odluku donijeti kada za to dođe vrijeme", rekao je Papadopoulos.

Odluka čelnika zemalja Europske unije o početku pregovora s Turskom mora biti jednoglasna, što potencijalno omogućuje Cipru da stavi veto na odluku o početku pregovora s Turskom.

Turska, jedina zemlja koja je priznala vladu ciparskih Turaka na sjeveru otoka, ne priznaje vladu u Nikoziji.

Papadopoulos je, unatoč dvojbama, rekao da je u odgovarajućim okolnostima za pristupanje Turske Europskoj uniji. "Mi smo za to da Turska dobije datum početak pregovora pod uvjetom da Turska ispuni sve Kopenhaške kriterije i svoje ponašanje prilagodi ponašanju europske zemlje kandidata za članstvo", rekao je Papadopoulos.

Turska na sjeveru Cipra drži 30.000 vojnika, a povjerenik EU-a za poljoprivredu Franz Fischler, koji je unutar Komisije vodeći kritičar turskog članstva u EU-u, izjavio je da je to nezakonito te da se takvo stanje treba promijeniti prije početka pregovora o pristupu.

"Broj turskih vojnika na sjeveru Cipra i turska politika naseljavanja protivna je međunarodnim pravilima. Prije no što počnu pregovori to se mora promijeniti. Jedna zemlja članica ne može biti djelomično okupirana od strane zemlje potencijalne članice", rekao je Fischler novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙