FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: FINIJEVA IZJAVA SIGURNO NIJE SLUŽBENA TALIJANSKA POLITIKA

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader usrijedu je rekao da je siguran da sporne izjave potpredsjednikatalijanske vlade Gianfranca Finija, objavljene u Slobodnoj Dalmaciji,nisu službena talijanska vanjska politika.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je rekao da je siguran da sporne izjave potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija, objavljene u Slobodnoj Dalmaciji, nisu službena talijanska vanjska politika.

Fini je u razgovoru za splitski list, koji je objavljen u srijedu pod naslovom "Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek su talijanske zemlje", među ostalim kazao kako su "ti krajevi bili i jesu talijanski ... ta je zemlja bila venecijanska, prije toga rimska".

"Možemo biti potpuno mirni i ovo sigurno nije stajalište službene talijanske politike", rekao je Sanader odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka s povjerenikom EU-a za proširenje Guenterom Verheugenom.

"Nama su poznata takva stajališta određenih krugova talijanske politike. Međutim, mi ih potpuno odbacujemo", dodao je hrvatski premijer.

Takvih ekstremizama i radikala ima u svakoj zemlji, rekao je Sanader, ističući da Hrvatska odbacuje svaki radikalizam i svaki ekstremizam.

Sanader je istaknuo da nema razloga za uznemirenost, dodajući kako je poznato da u Italiji postoje iredentistički krugovi koji svojataju Dalmaciju i Istru.

U srijedu je klub HSP-a u Hrvatskom saboru zatražio od Ministarstva vanjskih poslova da zbog Finijeve izjave povuče hrvatskog veleposlanika u Italiji na konzultacije u Zagreb, te da Hrvatska u Bruxelles uputi prosvjednu notu.

Fini je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju isto tako kazao da "Hrvati u jednome razdoblju stvaranja i razvoja države svoje pravo na vlastite korijene i identitet nisu gradili i promicali na ideji da i drugi koji žive u Hrvatskoj imaju ista prava".

On je dodao da je "prošlo stoljeće jasno pokazalo da nacionalizam kao ideja superiornosti jedne nacije u odnosu na druge izaziva velike nesreće".

"Što se tiče Hrvatske, naravno da nitko ozbiljan danas u Italiji ne pomišlja na povratak bivših teritorija na istočnoj obali Jadrana u sastav talijanske države. Ali, naša je obveza da u okrilju Europe bez granica koju već čini 25 država članica, a koja će za koje vrijeme uključiti i Hrvatsku, osiguramo poštovanje različitosti, identiteta i manjina koje će slobodno misliti, govoriti i obrazovati se na jeziku svojih očeva i djedova. To tražimo za Talijane u Istri i Dalmaciji", rekao je Fini.

U povodu Finijeva intervjua u srijedu je državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević pozvao na razgovor talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Alessandra Grafinija te mu je "skrenuo pozornost na dio izjava potpredsjednika Finija koje odudaraju od ukupnog duha i sadržaja aktualnih hrvatsko-talijanskih odnosa". Biščević i Grafini, priopćio je MVP, obostrano su zaključili da su odnosi dviju zemalja u usponu te da će predstojeći susreti, uključujući i zasjedanje Mješovite hrvatsko–talijanske komisije, planirano za 22. studenoga u Rimu, usmjeriti uzajamne odnose prema rješavanju konkretnih pitanja gospodarske, pravne i druge suradnje dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙