FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MESIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE UDRUGE ŽRTAVA DRUGOG SVJETSKOG RATA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Sipe Mesić uponedjeljak je primio predstavnike udruge žrtava talijansko-njemačkeokupacije tijekom Drugog svjetskog rata i izrazio punu potporunjihovim zahtjevima, izvješćuje tršćanski Il Piccolo.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Sipe Mesić u ponedjeljak je primio predstavnike udruge žrtava talijansko-njemačke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata i izrazio punu potporu njihovim zahtjevima, izvješćuje tršćanski Il Piccolo.

Izaslanstvo hrvatske Udruge žrtava Drugog svjetskog rata vodio je Ivan Letinić koji je najavio da će udruga od vlade Ive Sanadera tražiti da se zakonom regulira status civilnih žrtava Drugog svjetskog rata, izvješćuje list i navodi da je Letinić tisku izjavio kako je s Mesićem razgovarano i o Hrvatima koji su internirani u talijanske koncentracione logore, poput zloglasnog logora na Rabu.

"Organizacija koja okuplja žrtve naci-fašističke okupacije osnovana je prije otprilike dvije godine i od tada se bori da njeni članovi dobiju pravednu odštetu", piše list i navodi da je riječ o 20.000 eura za svakog civila ubijenog ili umrlog u koncentracionom logoru, a 10.000 eura za one koji su živjeli u izbjegličkim logorima u Italiji ili El Shattu.

"U svakom slučaju je sigurno da članovi udruge žele ići do kraja u svojim zahtjevima, poglavito s obzirom na otvoreni spor glede talijanskih ezula", piše list i navodi da je dopredsjednik udruge izjavio kako ne vide razloga da, ako talijanski optanti trebaju dobiti odštetu od 35 milijuna eura i hrvatske žrtve ne dobiju novčanu odštetu. "Dakle, sljedeća je na potezu Sanaderova vlada", zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙