FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PEDESETA GODIŠNJICA LONDONSKOG MEMORANDUMA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Radost i gorčina bili su obilježjesporazuma koji je po prirodi bio dvoznačan ali i nužan, piše tršćanskiIl Piccolo u članku povodom 50. godišnjice potpisivanja Londonskogmemoranduma kojim je Zona A, odnosno područje Trsta, pripala Italijidok je Zona B, kojoj su pripadali dijelovi zapadne Istre, ostala podnadzorom Jugoslavije.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Radost i gorčina bili su obilježje sporazuma koji je po prirodi bio dvoznačan ali i nužan, piše tršćanski Il Piccolo u članku povodom 50. godišnjice potpisivanja Londonskog memoranduma kojim je Zona A, odnosno područje Trsta, pripala Italiji dok je Zona B, kojoj su pripadali dijelovi zapadne Istre, ostala pod nadzorom Jugoslavije.

"Memorandum je bio medalja s licem i naličjem. Otvarao je Italiji vrata povratka u Trst. No bilo je očito i da posjed Zone B od strane Jugoslavije nagovještava gubitak onog dijela Istre kojeg je Mirovni sporazum davao Slobodnom teritoriju a ne Jugoslaviji. To je bila tužna strana sadržana u sporazumu", piše list.

Italija je zatražila da se Londonski memorandum smatra sporazumom a ne ugovorom između četiri vlade koji je određivao administrativni ustroj, ali pravno ne i granice, nastavlja list postavljajući pitanje je li memorandum bio privremen ili konačan.

"Bio je privremen jer je uvodio 'uprave' u dvije zone (talijansku i jugoslavensku) i njie potvrđivao načela suvereniteta. Italija je zakonito mogla reći da sudbina zone B 'nije bila prejudicirana'. No Memorandum je bio i konačan u stvarnosti jer je za promjenu teritorijalnog ustroja kojeg je on utvrđivao bio potreban ili sporazum ili rat između Jugoslavije i Italije. A stvarnost je isključivala i jednu i drugu pretpostavku", objašnjava list.

"Privremenost" je na kraju postala samo talijanska teza, "zakonita na planu međunarodnog prava ali bez praktičnog učinka i pregovaračke snage da je se pretvori u političku činjenicu", nastavlja list podsjećajući da je tadašnji predsjednik talijanske vlade Scelba naglašavao kako bi se odbijanjem Memoranduma riskiralo u pitanje dovesti i Trst.

U osjetljivom pitanju intervenirao je i tadašnji predsjednik Italije Luigi Einaudi, podsjeća list, koji je Scelbi uputio pismo u kojem piše: "(...) Branili ste metar po metar taj teritorij koji je po Vašem uvjerenju trebao ostati ujedinjen s Trstom. Na kraju ste osjetili da je došao trenutak za odluku. Dopustite mi da vam čestitam što ste se, pokazavši hrabrost, veliku hrabrost, opredijelili za kompromis, učinkovito radeći za mir i boljitak naroda. Radeći tako u tišini, ostvarili ste zasluge za talijansku domovinu". Riječi Luigijia Einaudija, i pedeset godina poslije, ostaju najbolji povijesni komentar potpisivanja Memoranduma Londonskog sporazuma, zaključuje list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙