FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: VAJGL: SPOR S HRVATSKOM NE PRENOSIMO NA EU, MI SMO DIO EU-A

LJUBLJANA, 13. listopada 2004. (Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl ocijenio je u razgovoru za slovenski list "Večer" dacilj njegova istupa oko Hrvatske na ministarskom sastanku šefovadiplomacija Europske unije u Luksemburgu nije bio tražiti pomoć EU jerje Slovenija dio EU-a.
LJUBLJANA, 13. listopada 2004. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl ocijenio je u razgovoru za slovenski list "Večer" da cilj njegova istupa oko Hrvatske na ministarskom sastanku šefova diplomacija Europske unije u Luksemburgu nije bio tražiti pomoć EU jer je Slovenija dio EU-a.

Upitan za reakcije na njegove ocjene hrvatskog ponašanja iznesene u ponedjeljak u Luksemburgu, Vajgl je za mariborski dnevnik "Večer" od srijede kazao da je kolegama-ministrima izvan službenog dijela sastanka isticao da za svaki spor treba naći rješenje na bilateralnoj razini a ne prenositi ga na EU.

"Slovenija spor ne prenosi na EU jer je sama dio Europske unije, a slovenska vanjska granica je granica EU-a. Moramo biti svjesni da smo mi sami Bruxelles, da ne tražimo pomoć u Europskoj uniji nego smo Europska unija mi", rekao je Vajgl za list.

Pojasnio je da nije u Bruxelles išao "tužakati Hrvatsku" nego svoje kolege upoznati sa situacijom, te je ocijenio da je njegovo izlaganje o sporu Slovenije i Hrvatske naišlo na dobar odaziv iako nije bilo rasprave niti pitanja nego je samo uzeto na znanje.

U Luksemburgu je bio i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana kojemu je Vajgl zahvalio za nedavne posjete Ljubljani i Zagrebu što su "poticajno djelovali za traženje rješenja".

Na pitanje "Večera" je li Solana sudjelovao u raspravi Vajgl je odgovorio da rasprave uopće nije bilo a na pitanje znači li to da su europski ministri u Luksemburgu zapravo potvrdili stajališta koja je iznio, rekao je: "Da se netko s nečim nije slagao, sigurno bi se javio".

Svoj nastup u Luksemburgu o incidentnim situacijama s Hrvatskom sažeo je riječima "Hrvatska u odnosima sa svojim susjedima i širom međunarodnom zajednicom često zaboravlja na duh dobrosusjedskih odnosa, regionalne suradnje i europskog dijaloga".

U vezi sporazuma o izbjegavanju incidenata koji je nakon posjeta europskog povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost Solane Ljubljani najavila vlada premijera Antona Ropa, rekao je da je on "spreman", ali da nema smisla da se rad na njemu nastavi zbog reakcija hrvatske strane.

"Pripremili smo ga, ali zbog odaziva na hrvatskoj strani da ga doduše ne odbijaju, ali da će o njemu razgovarati s novom slovenskom vladom, ne čini mi se da bi imalo smisla da se rad na (tom) sporazumu nastavi", rekao je Vajgl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙