FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SLOVENIJA JE PROKOCKALA PREDNOST U ODNOSIMA S HRVATSKOM

ZAGREB,29. rujna(Hina) - Javnom prijetnjom da će Hrvatskoj uskratitipotporu u približavanju EU-u Slovenija je uvelike proigrala mogućnostda diplomatski elegantno realizira svoje prednosti europskog članstvau odnosima sa susjednom državom, konstatira ljubljanski "Dnevnik".
ZAGREB,29. rujna(Hina) - Javnom prijetnjom da će Hrvatskoj uskratiti potporu u približavanju EU-u Slovenija je uvelike proigrala mogućnost da diplomatski elegantno realizira svoje prednosti europskog članstva u odnosima sa susjednom državom, konstatira ljubljanski "Dnevnik".

Ljubljana je u potpunosti prokockala i mogućnost da dobije ustupke od same Hrvatske, drži "Dnevnik", prisjećajući se talijanskog odnosa prema Sloveniji u procesu slovenskog približavanja EU-u.

"Javno su govorili da nas podupiru da što prije postanemo članicom EU-a, a ispod stola su lobirali preko svake mjere i iznuđivali", podsjeća "Dnevnik", zaključujući da "tako rade lukavi diplomati, a onako kao Podobnik postupaju politički hazarderi".

Čelnik SLS-a se na predizbornim skupovima sada prikazuje s navodno ozlijeđenom rukom, skrivenom ispod ogrtača, vjerojatno zato da bi mitingašima, svojim partnerima i javnosti, mogao pokazivati figu u džepu, a da se to ne vidi", piše ljubljanski list.

Slovenski premijer Anton Rop jako je pogriješio jer je populističkom reakcijom vlade na izgred na Plovaniji u osjetljivom predizbornom trenutku želio pokazati da može biti par Podobniku, a to će ostaviti posljedice na odnosima s Hrvatskom i kad izbori prođu, a cijela se stvar ohladi, upozorava "Dnevnik".

Još je neprimjerenija bila reakcija slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka koji je - umjesto da nastupi kao državnik, neopterećen predizbornom utrkom - pozvao Hrvatsku da se zbog incidenta ispriča, podsjeća list.

"Hrvati se, naravno, neće ispričati, ali bi nam mogli uputiti izraze zahvalnosti", ističe "Dnevnik", podsjećajući da je incident zapravo oslabio pregovaračku poziciju Slovenije.

Zato će slovenski birači u nedjelju morati odlučiti hoće li poduprijeti promjenu ekonomske politike (jer je desnica najavila uvođenje "neoliberalnog turbokapitalizma po slovačkom modelu") ali i žele li europski "dosadni" model u domaćoj i vanjskoj politici ili se žele vratiti u "zanimljivu balkanizaciju i u život prepun unutarnjih i vanjskih sporova", konstatira "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙