FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA PREDLAŽE SPORAZUM O IZBJEGAVANJU INCIDENATA

LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslovaHrvatskoj će predložiti zaključivanje bilateralnog sporazuma oizbjegavanju incidenata, a taj je prijedlog tijekom dana na sastankuveleposlanika država-članica Europske unije u Bruxellesu već naišao napozitivan prijem, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl.
LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova Hrvatskoj će predložiti zaključivanje bilateralnog sporazuma o izbjegavanju incidenata, a taj je prijedlog tijekom dana na sastanku veleposlanika država-članica Europske unije u Bruxellesu već naišao na pozitivan prijem, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

Vajgl je ponovio poznato slovensko stajalište da Ljubljana ne isključuje arbitražu kao opciju i zadnju mogućnost dodajući da se ministarstvo vanjskih poslova za nju priprema te da je za to prikupilo bogatu dokumentaciju. O tome bi, istaknuo je, eventualnu odluku mogao donijeti tek novi slovenski parlament koji će biti sastavljen nakon parlamentarnih izbora 3. listopada i to, kako je pojasnio slovenski šef diplomacije, uz širok politički koncenzus "a ne nadglasavanjem".

Po Vajglovim riječima, bilateralni sporazum bio bi "prvi korak" za sređivanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, osobito graničnih. Šef slovenske diplomacije rekao je "da je Slovenija tijekom dana na sastanku stalnih predstavnika država-članica EU-a u Bruxellesu predstavila svoj prijedlog sporazuma o izbjegavanju incidenata na spornim graničnim područjima s Hrvatskom". Dodao je da je prijedlog u Bruxellesu ocijenjen pozitivno i da očekuje i pozitivnu reakciju hrvatske strane.

Slovenija je uz to, rekao je Vajgl, kontaktirala s "dva ugledna državnika s iskustvom" iz Europske unije koji Ljubljani nude dobre usluge u rješenju graničnih pitanja, ne želeći u sadašnjoj fazi otkrivati o kome je riječ i dodajući da o tome prvo treba postići dogovor s Hrvatskom.

Slovenski ministar vanjskih poslova izrazio je nadu da će sporazum o izbjegavanju incidenata u graničnom području biti sklopljen što prije i da će Hrvatska na prijedlog sporazuma povoljno reagirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙