FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK RAZMATRA ZAŠTITU TRŽIŠNE UTAKMICE I U POMORSKOM PRIJEVOZU

BRUXELLES, 13. listopada 2004. (Hina/AP) - Europska komisija objavilaje danas da razmatra proširenje primjene svojih zakona o zaštititržišne utakmice i na pomorski prijevoz, ustvrdivši da njegovosadašnje izuzeće, koje tome sektoru omogućuje fiksiranje cijena, višenije opravdano.
BRUXELLES, 13. listopada 2004. (Hina/AP) - Europska komisija objavila je danas da razmatra proširenje primjene svojih zakona o zaštiti tržišne utakmice i na pomorski prijevoz, ustvrdivši da njegovo sadašnje izuzeće, koje tome sektoru omogućuje fiksiranje cijena, više nije opravdano.

Izuzeće pomorskog brodskog prijevoza od primjene pravila o poštenoj trgovini čini se da ugrožava konkurentnost europskog gospodarstva, objavila je Komisija.

Brodarske kompanije organiziraju međusobno svoje poslovanje putem "saveza linijskih plovidbi" preko kojih utvrđuju zajedničke ili jedinstvene prijevozne tarife i ostale uvjete. EU to dozvoljava od 1986. na temelju pretpostavke da će omogućavanje industriji da utvrđuje tarife i ostale uvjete imati utjecaja na cijene te na pouzdani raspored usluga.

"Ipak, taj imunitet pod revizijom je u nekoliko dijelova svijeta, uključujući i Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD)", kazao je europski povjerenik za zaštitu tržišne utakmice Mario Monti.

OECD je preporučio da se ukine izuzeće te industrije od primjene pravila poštene trgovine, posebno sa stajališta važnosti pomorskog prijevoza kojim se odvija 75 posto ukupnog količinskog obujma globalne trgovine i 45 posto njezine ukupne vrijednosti.

Monti je izjavio da računa na to da će brodarske kompanije razmisliti o drugim oblicima suradnje, koji će biti u skladu s njihovim interesima, ali i onima europske prerađivačke industrije te ostalih klijenata.

Komisija planira detaljnu legislativu o tom pitanju objaviti u 2005. Do tada, konzultirat će industriju o tome da li da se održe, promijene ili opozovu trenutna trgovinska pravila. Ova revizija dio je nastojanja u EU za liberalizacijom sektora plina, električne energije, pošta i transporta kako bi se potaknula konkurentnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙