FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2004. promjena strukture stranih turista u Hrvatskoj

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Među stranim turistima koji su uosam mjeseci ove godine posjetili Hrvatsku prvih pet mjesta su, sličnokao i prošlih godina, zadržali Nijemci, Talijani, Slovenci, Česi iAustrijanci, ali za razliku od prije ove su godine s tih tržištazabilježeni manji postoci rasta, pa i minusi.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Među stranim turistima koji su u osam mjeseci ove godine posjetili Hrvatsku prvih pet mjesta su, slično kao i prošlih godina, zadržali Nijemci, Talijani, Slovenci, Česi i Austrijanci, ali za razliku od prije ove su godine s tih tržišta zabilježeni manji postoci rasta, pa i minusi.

Istodobno, s nekih je drugih, 'novih' tržišta, kako pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku došlo znatno više turista nego prošle godine, a među njima najveće poraste i dolazaka i noćenja bilježe gosti iz Francuske te iz svih skandinavskih zemalja.

Ukupno je u Hrvatskoj u osam mjeseci bilo 6,61 milijun stranih turista ili 5 posto više nego lani, a ostvarili su 36,4 milijuna noćenja.

Turista iz Njemačke tradicionalno je bilo najviše među strancima, 1,26 milijuna ili 1 posto više, ali su sa 8,79 milijuna noćenja zabilježili pad od 2 posto u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci.

Na drugom su mjestu Talijani, kojih je bilo 1,09 milijuna ili 2 posto više, a ostvarili su 1 posto više noćenja ili 4,97 milijuna.

Slovenskih je turista u Hrvatskoj boravilo 789,7 tisuća ili 5 posto manje, a pad od 4 posto bilježe i sa 4,63 milijuna noćenja.

Četvrti su gosti iz Austrije, došlo ih je 596,5 tisuća ili 2 posto više, ali su ostvarili 1 posto manje noćenja odnosno 3,02 milijuna.

Najveći pad među prvih pet tradicionalnih tržišta Hrvatska bilježi sa Češkom, iz koje je u osam mjeseci došlo 6 posto manje turista ili 578,7 tisuća, a njihovih 3,62 milijuna noćenja za 9 posto je manje nego lani.

Istodobno, vrlo dobri rezultati zabilježeni su iz Mađarske, iz koje je došlo 353,6 tisuća turista ili 13 posto više, a porast od 9 posto Mađari bilježe i sa 1,87 milijuna noćenja.

Ipak, najznačajnije, postotno, povećanje i dolazaka i noćenja u odnosu na lani ostvarili su turisti iz Francuske, kojih je u osam mjeseci bilo 313,4 tisuće ili 69 posto više, a porast od čak 71 posto bilježe sa nešto više od milijun noćenja.

Hrvatska je sve zanimljivija i turistima iz skandinavskih zemlja (Danske, Finske, Norveške i Švedske), koji su u dolascima i noćenjima zabilježili poraste u rasponu od 36 do 73 posto.

Gostiju iz Velike Britanije bilo je 39 posto više, iz Irske 28 posto više, iz Nizozemske 19 posto više, Belgijanaca je bilo 11 posto više, Rusa 15 posto više, Španjolaca 28 posto više, a gostiju iz Švicarske 287 posto više nego lani.

Značajno su porasli i dolasci i noćenja turista iz SAD-a, za oko 50 posto.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙