FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

do istjecanja roka podneseno 10800 zahtjeva za obnovu

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Do 30. rujna, posljednjeg dana rokaodređenog za podnošenje zahtjeva za obnovu Ministarstvo mora, turizma,prometa i razvitka evidentiralo je oko 10800 zahtjeva za obnovu,doznaje Hina danas u Ministarstvu.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Do 30. rujna, posljednjeg dana roka određenog za podnošenje zahtjeva za obnovu Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka evidentiralo je oko 10800 zahtjeva za obnovu, doznaje Hina danas u Ministarstvu.

Tom broju treba dodati i zahtjeve koji će pristizati i nakon roka, 30. rujna 2004., jer su zaprimljeni u diplomatatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u trećim zemljama. Po procjenama Ministarstva ukupni će broj podnesenih zahtjeva za obnovu premašiti 11000.

U Ministarstvu navode kako su više puta od početka programa organizirane obnove obiteljskih kuća i stanova koja je počela 1995., produljivali rok za podnošenje zahtjeva za obnovu.

U sedam mjeseci 2004. u Hrvatsku se vratilo 6823 povratnika, od kojih 65 posto ili 4309 povratnika srpske nacionalnosti te 37 posto ili 2514 prognanika, uglavnom hrvatske nacionalnosti, navodi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

 Od početka 2004. do 1. rujna vraćeno je i 1811 stambenih objekata u posjed vlasnicima, nakon što su tu imovinu napustili privremeni korisnici. Od toga se 473 riješenih slučajeva odnosi na stambene jedinice koje su bile protupravno korištene.

 Ministarstvo navodi i da u 2004. predviđaju obnovu 10800 kuća i stanova, svih stupnjeva oštećenja, a prema dosada odobrenim zahtjevima za obnovu, te raspoloživim sredstvima u ovogodišnjem državnom proračunu u travnju je započela organizirana obnova 3108 obiteljskih kuća od IV. do VI. stupnja oštećenja (od ukupno 4000 planiranih za obnovu ove godine) te 1800 stanova.

Od početka ove godine isplaćeno je i 3364 novčanih potpora vlasnicima za obnovu kuća nižih stupnjeva oštećenja i za povrat vlastito uloženih sredstava.

Po neslužbenoj procjeni Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) do 30. rujna ove godine je 10000 srpskih izbjeglica predalo zahtjeve za obnovu kuća. Na temelju tih podataka SDSS će možda od hrvatske Vlade zatražiti produženje roka za predaju novih zahtjeva.

"Od ožujka je podneseno 6.200 zahtjeva, a naše su procjene da je do jučer predano još 4.000 do 5.000 zahtjeva. To je dovoljno opravdanje za traženje produžetka roka", izjavio je zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Ratko Gajica za novosadski "Dnevnik", govoreći o rezultatima akcije hrvatske Vlade koja je okončana jučer, 30. rujna.

"Pretpostavljam da novog roka neće biti, ali ako bi se pokazalo da veliki broj ljudi nije podnio zahtjev za obnovu, možda bi se moglo razgovarati o daljnjem produženju", naveo je, među ostalim, Gajica.

Novosadski "Dnevnik" prenosi da su u SDSS-u i dalje nezadovoljni rješavanjem pitanja stanarskog prava izbjeglih Srba.

Do sada je, po pisanju lista, zahtjeve za priznavanje stanarskog prava podnijelo oko tisuću građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙