FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ: 2005. dalji porast turističkog prometa

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Rezultati ovogodišnje turističkesezone bit će u skladu s planiranim povećanjem broja turista do 5posto i financijskih učinaka do 7 posto, slijedom čega je u hrvatskomturizmu i u 2005. moguće očekivati ostvarenje daljih porasta, do 2posto fizičkog i do 5 posto financijskog prometa.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Rezultati ovogodišnje turističke sezone bit će u skladu s planiranim povećanjem broja turista do 5 posto i financijskih učinaka do 7 posto, slijedom čega je u hrvatskom turizmu i u 2005. moguće očekivati ostvarenje daljih porasta, do 2 posto fizičkog i do 5 posto financijskog prometa.

Takve su se ocjene ove i procjene za buduću sezonu čule na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na kojoj su prihvaćene i polazne odrednice Programa rada HTZ-a za 2005.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić naglasio je da je u ovogodišnjoj sezoni Hrvatska na većini inozemnih tržišta ostvarila pozitivne rezultate, a posebno su dobri, sa dvoznamenkastim porastima, zabilježeni na "novim" tržištima Skandinavije, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, SAD-a, Nizozemske, Rusije, Švicarske i Rusije.

Nisu iznevjerila ni tradicionalna tržišta Njemačke, Austrije, Italije i Poljske, s kojih se bilježe rezultati slični prošlogodišnjim, uz blaža minus ili plus odustupanja. Pad dolazaka i noćenja bilježe turisti iz Češke, Slovačke i Slovenije, a kako upravo s tih tržišta dolazi dosta gostiju koji odsjedaju u privatnom smještaju Vijeće je prihvatilo prijedlog da se na tim tržištima iduće godine pojačaju marketinške aktivnosti.

Vijeće je prihvatilo i prijedlog da HTZ od iduće godine turiste "broji" mjesečno, a ne tjedno (na dan) kao do sada, jer se to u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima (po danima) pokazalo neobjektivnim.

Državni tajnik za turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić izrazio je zadovoljstvo rezultatima ove sezone, ali je dodao da je i dalje najveći problem hrvatskog turizma siva ekonomija. Do kraja ovoga tjedna najavio je osnivanje mješovite radne skupine koja će pokušati iznaći učinkovitije finacijske i kaznene mjere za borbu protiv sive ekonomije, posebno u privatnom smještaju i u nautičkom turizmu.

Izrazio je i nadu da će, temeljem više prijedloga ministarstva koji su u izradi, do 2005. biti donešen niz novih zakonskih uredbi i propisa koji će bolje regulirati i uravnotežiti privatno iznajmljivanje i naplatu boravišne pristojbe.

U vezi najave ministra financija Šukera da bi se mogla ukinuti nulta stopa PDV-a za organizirani turistički promet iz inozemstva Mičić je kazao da se o tome već dulje vrijeme razmišlja, ali da to ne očekuje prije 2006. ili 2007, kada bi se mogla donijeti i diferencirana stopa PDV-a za turizam.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙