FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. listopada vozilima na otoke 30 do 50 posto jeftinije

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Prijevoz osobnih i teretnih vozila nadržavnim trajektnim linijama od 1. listopada pojeftinit će - ovisno orelaciji i nosivosti vozila - za oko 50 posto u odnosu na sezonskecijene, i za oko 30 posto u odnosu na izvansezonske cijene, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Prijevoz osobnih i teretnih vozila na državnim trajektnim linijama od 1. listopada pojeftinit će - ovisno o relaciji i nosivosti vozila - za oko 50 posto u odnosu na sezonske cijene, i za oko 30 posto u odnosu na izvansezonske cijene, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Osim "Jadrolinije", prijevoz vozila pojeftinit će i ostali brodari koji održavaju državne trajektne linije - od Rapske i Mediteranske plovidbe.

Za otočane niže će cijene vrijediti cijele godine, dok će ostali putnici moći jeftinije prevesti vozila u razdoblju od 1. listopada do 1. travnja.

Za otočno stanovništvo s prebivalištem na otocima, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izdati će "otočnu kartu", i to na temelju podataka o mjestu prebivališta i vozilima registriranim na otocima dobivenih od MUP-a te na temelju prikupljenih zahtjeva od strane nadležnih jedinica lokalne samouprave.

Prilikom kupnje trajektne karte za ostvarivanje prava na popust otočani će morati predočiti "otočnu kartu", osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu.

Financijski temelj za sniženje cijena karata za prijevoz vozila je državni proračun za ovu godinu, u kojem je za otoke izdvojeno 230 milijuna kuna ili 130 posto više nego lani.

"Pravni temelj je pak Zakon o otocima, čije odredbe o smanjenju cijena trajektnog prijevoza vozila", kako se ističe u priopćenju Ministarstva, "nije provodila bivša Vlada, zbog čega je Ministarstvo bilo suočeno s ustavnim tužbama".

Prijevoz za učenike, studente i umirovljenike koji žive na otocima, već je besplatan.

Navedeni način izračuna cijena koristit će se u razdoblju do donošenja Državnog programa prometnog povezivanja otoka s kopnom, te do donošenja kriterija za određivanje cijene prijevozne karte za vozila - na temelju udaljenosti, prometne potražnje, stupnja razvoja pojedinog otoka te po metru dužnom vozila i relaciji putovanja, umjesto po težini vozila.

Način utvrđivanja cijena te sredstva za primjenu ove odredbe utvrđivat će se u Otočnom godišnjem programu za svaku proračunsku godinu, a osiguravat će se u državnom proračunu, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙