FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Dočasničkoj školi u Jastrebarskom

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Dočasničku školu u Jastrebarskomposjetili su danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednikOružanih snaga Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević inačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić koji suistaknuli potrebu izobrazbe dočasničkog kadra sukladno standardimaNATO saveza.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Dočasničku školu u Jastrebarskom posjetili su danas predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, ministar obrane Berislav Rončević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić koji su istaknuli potrebu izobrazbe dočasničkog kadra sukladno standardima NATO saveza.

Nakon što je obišao Dočasničku školu u vojarni "Ante Starčević", u kojoj se, uz tu školu, nalazi i Visoka dočasnička škola, predsjednik Mesić razgovarao je polaznicima, među kojima je 15 posto žena. Istaknuo je važnost dočasnika u ustroju svake vojske, a posebice izobrazbe koju dobivaju u školi u Jastrebarskom i to po visokim standardima NATO saveza u koji želimo ući.

Naglasio je ratno iskustvo polaznika i nastavnika Dočasničke škole te potrebu prihvaćanja NATO standarda u cijeloj vojsci te europskih standarda u svim segmentima društva i to zbog nas samih, a ne zbog zadovoljavanja kriterija za ulazak u te asocijacije. Mesić je ocijenio da bi vojna izobrazba trebala biti takva da se nakon vojne službe bez problema može naći novi posao, izdvojivši u tom smislu švicarski primjer.

Što se tiče angažmana HV-a u svijetu, Mesić je rekao da ćemo sudjelovati u skladu s našim mogućnostima i to u operacijama Ujedinjenih naroda. Mi, rekao je, akciju u Iraku razumijemo, ali u njoj ne sudjelujemo jer to nije akcija UN-a.

Zbog toga smo s jedne stane doživljavali kritike, nastavio je Mesić, a i zato što ne donosimo ni zakon kojim bismo neke isključili iz nadležnosti Međunarodnog suda za ratne zločine. Smatramo da moramo biti jednaki i ako Hrvatska mora izručiti svoje građane, onda ne treba štititi neke druge građane od iste odgovornosti, rekao je Mesić.

Polaznicima Dočasničke škole na dosadašnjim uspjesima čestitali su i načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić i ministar obrane Berislav Rončević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙