FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Vajglovoj tvrdnji

HRVATSKA KOSTAJNICA, , 8. listopada 2004. (Hina) - PredsjednikRepublike Stjepan Mesić rekao je danas da Hrvatska nema razloga slatisvoje vojne brodove u slovenske teritorijalne vode na područjuSavudrijske vale i da to sigurno nije učinila.
HRVATSKA KOSTAJNICA, , 8. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas da Hrvatska nema razloga slati svoje vojne brodove u slovenske teritorijalne vode na području Savudrijske vale i da to sigurno nije učinila.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić rekao je, odgovarajući danas u Hrvatskoj Kostajnici na novinarska pitanja, da nema obavijesti da je hrvatski vojni brod jučer bio u slovenskim teritorijalnim vodama na području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.

"Naš brod je plovio našim morem i siguran sam da nije izašao izvan njega i povrijedio teritorijalne vode susjeda", rekao je predsjednik Mesić i dodao kako Hrvatska "nema ni jedan razlog slati svoje vojne brodove na to područje".

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl jučer je ustvrdio da je ophodni brod "Šolta" Hrvatske ratne mornarice jučer uplovio u Savudrijsku valu i nazvao to "nedopustivim incidentom". Danas su hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane demantirali njegovu tvrdnju i naglasili da "Šolta", koja je jučer nadzirala hrvatsko teritorijalno more i zaštićeni ekološko-ribolovni pojas u akvatoriju zapadne Istre, uopće nije ni ulazila u Savudrijesku valu.

Osvrćući se na aktualne probleme u hrvatsko-slovenskim odnosima, predsjednik Mesić je istaknuo da su Hrvati prijateljski narod sa Slovencima, da su kroz povijest razvijali i njegovali dobrosusjedske i prijateljske odnose, ali da ima nekoliko otvorenih pitanja.

"Ta pitanja nastojimo riješiti dogovorno, a što se tiče granice na moru, ako se ne može postići dogovor, najbolje je da o tome odluči međunarodna arbirtraža", kazao je predsjednik Mesić.

On je poslijepodne u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao na kulturno-turističkoj manifestaciji "Kestenijada 2004."

U pratnji sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca i kostajničkoga gradonačelnika Davora Govorčinovića, predsjednik Mesić je razgledao izložbu slika u Galeriji u Ulici Vladimira Nazora, gdje su izložena djela s ovogodišnje likovne kolonije koja su umjetnici darovali gradu, te izložbu akademskog slikara Danijela Žabčića. Obišli su i izložbena mjesta s tradicionalnim obrtima, gdje su predstavnice "Hrvatske žene" darovale predsjedniku drvenu škrinjicu s lanenim ručnikom i boksericama s monogramom.

U razgovoru s gradonačelnikom i županom Brodarcem, predsjednik Mesić je dao potporu razvitku maloga i srednjeg poduzetništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙