FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: GOTOVINA NIJE U RH, NEKI DIJELOVI IZVJEŠĆA DEL PONTE NISU U REDU

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Izvješće glavne haške tužiteljiceCarle del Ponte bilo je tvrđe nego što smo očekivali, a neki zaključcinisu u redu jer se Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, izjavio je uutorak predsjednik Republike Stjepan Mesić tijekom posjeta dočasničkojškoli u Jastrebarskom.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte bilo je tvrđe nego što smo očekivali, a neki zaključci nisu u redu jer se Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj, izjavio je u utorak predsjednik Republike Stjepan Mesić tijekom posjeta dočasničkoj školi u Jastrebarskom.

"Hrvatska je poduzela sve što je potrebno da bi ušla u trag generalu Gotovini. On je u bijegu i Hrvatska ne bi smjela trpjeti štetu jer ne može izvršiti jednu zadaću", rekao je Mesić, odgovarajući na novinarska pitanja o jučerašnjem izvješću glavne haške tužiteljice ministrima vanjskih poslova EU.

"Sve naše obavještajne službe i MUP provjerili su sve tragove o mogućem boravištu generala Gotovine i svi su pokazali netočnima. Mogu sa sigurnošću tvrditi da, prema onom što Hrvatska raspolaže, Gotovina nije u zemlji", naglasio je hrvatski predsjednik.

"Međutim, mi smo i dalje spremni provjeriti svaku informaciju, s koje god strane došla i poduzeti sve mjere. Hrvatska ne može biti talac jednog čovjeka i nema nijednog razloga da Hrvatska u provedbi svog zakona o suradnji s Haškim sudom bilo koga štiti", dodao je Mesić.

"Koristim ovu prigodu da pozovem generala Gotovinu, koji tvrdi da je iz domoljublja branio Hrvatsku, da sada shvati da je njegovim bijegom Hrvatska ugrožena i svojom predajom može potvrditi svoj patriotizam", naglasio je predsjednik Republike.

Mesić je također upitan da komentira istup britanskog ministra za Europu Denisa MacShanea koji je ustvrdio da je u pronalaženju Ante Gotovine zakazao hrvatski sigurnosni aparat. "Nije dobro da ministri drugih država tako iz rukava ocijenjuju funkcioniranje tuđih sigurnosnih sustava. Mi to tako nikada ne bismo činili", odgovorio je Mesić.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila je u ponedjeljak u Luxembourgu od zemalja članica EU-a da izvrše pritisak na Hrvatsku i Srbiju kako bi što prije isporučile optuženike koji su još nedostupni Haškom sudu. Carla del Ponte je na zasebnoj konferenciji za novinare, nakon što je ministrima vanjskih poslova EU-a podnijela izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom (ICTY), izrazila uvjerenje da će hrvatske vlasti do kraja studenoga locirati odbjeglog generala Antu

Gotovinu te izrazila "veliko razočaranje" što on nije uhićen još prije ljeta.

"Kada sam u proljeće razgovarala s predstavnicima hrvatskih vlasti vjerovala sam da će ga uhititi prije ljetnih praznika, ali to se nije dogodilo i bila sam vrlo razočarana", rekla je Del Ponte na konferenciji za novinare.

"Nadam se da će Hrvatska to učiniti prije kraja sljedećeg mjeseca, jer ću 23. studenoga podnijeti izviješće Vijeću sigurnosti UN-a. To je vrlo važan krajnji rok za hrvatsku vladu", rekla je haška tužiteljica.

Ministri vanjskih poslova Europske unije upozorili su u zaključcima zemlje bivše Jugoslavije da bi izostanak suradnje s Haškim sudom mogao "ozbiljno ugroziti" njihovo daljnje napredovanje prema EU-u.

(Hina) xaš ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙