FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ NA POLJSKO-HRVATSKOM GOSPODARSKOM FORUMU U VARŠAVI

VARŠAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Strateški hrvatski gospodarskiciljevi su smanjenje nezaposlenosti i povećanje izvoza uz zadržavanjepostojeće monetarne stabilnosti, poručio je Predsjednik RepublikeStjepan Mesić u obraćanju sudonicima poljsko-hrvatskog gospodarskogforuma u ponedjeljak u Varšavi.
VARŠAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Strateški hrvatski gospodarski ciljevi su smanjenje nezaposlenosti i povećanje izvoza uz zadržavanje postojeće monetarne stabilnosti, poručio je Predsjednik Republike Stjepan Mesić u obraćanju sudonicima poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma u ponedjeljak u Varšavi.

Na tom forumu, koje je organiziran paralelno sa službenim Mesićevim posjetom Poljskoj, sudjeluje osamdesetak gospodarstvenika, većinom Poljaka. S hrvatske strane stigli su, među ostalima, predstavnici Podravke, Plive, Ine, Crosca, Agrokora, Chromosa, Bilokalnika i Kraša.

Mesić je poljskim poduzetnicima izložio hrvatske gospodarske pokazatelje, objasnio strukturne reforme i projekte koji se provode.

Robna razmjena Hrvatske i Poljske iznosila je prošle godine 244 milijuna dolara, od čega je Hrvatska s 30 milijuna vrijednim izvozom bila u velikom deficitu.

"Treba raditi na uravnoteženju, ali to ne znači da Poljska treba izvoziti manje, već da ga Hrvatska treba povećati", rekao je Mesić.

Hrvatski se predsjednik založio za unapređenje suradnje u turizmu (prošle godine Hrvatsku je posjetilo 240.000 Poljaka i ostvarilo 1,33 milijuna noćenja), te za uzajamnu razmjenu znanja, tehnologije i povećanje izravnih ulaganja.

"Politički i pravni okviri za nesmetano poslovanje su postavljeni. Na vama je da ih iskoristite i uspješnu političku suradnju pretočite u jednaku gospodarsku", rekao je Mesić u obraćanju poduzetnicima, zaključivši da gospodarski odnosi imaju velike potencijale, koji su zasad nedovoljno iskorišteni.

Poljski predsjednik Kwasniewski, koj je zajedno s Mesićem posjetio ovaj forum, govorio je o stanju u poljskom gospodarstvu, istaknuvši kao prednosti nisku stopu inflacije i niske kamatne stope, mali proračunski deficit i stabilan gospodarski rast. Još je jednom naglasio značaj ulaganja Plive i Podravke (koje imaju svoja postrojenja u Poljskoj), ali i nedostatak investicija u obrnutom smjeru.

"Vrijeme je da naši gospodarski odnosi dobiju novu dinamiku. Stoga pozivam hrvatske gospodarstvenike da se upoznaju sa svojim poljskim partnerima, a svoje poduzetne zemljake da posjete Hrvatsku", rekao je Kwasniewski.

Predsjednik Mesić će službeni posjet Varšavi zaključiti sastankom s predsjednikom poljskog parlamenta Jozefom Oleksyjem i večerašnjim susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Poljskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙