FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTOČNIK I MIMICA O SKORAŠNJIM PREGOVORIMA RH I EU-A

BRUXELLES,12. listopada(Hina) - Pretpristupna strategija za Hrvatsku,koju je Europska komisija predložila prošlog tjedna, vrlo važan korakkoji može ubrzati pregovore o članstvu, izjavio je u utorak uBruxellesu član Komisije iz Slovenije Janez Potočnik.
BRUXELLES,12. listopada(Hina) - Pretpristupna strategija za Hrvatsku, koju je Europska komisija predložila prošlog tjedna, vrlo važan korak koji može ubrzati pregovore o članstvu, izjavio je u utorak u Bruxellesu član Komisije iz Slovenije Janez Potočnik.

"Pretpristupna strategija je važan korak za Hrvatsku", rekao je Potočnik na političkom forumu u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert na kojoj je sudjelovao i bivši hrvatski ministar europskih integracija Neven Mimica. Tema rasprave bila je "Hrvatska uoči pristupnih pregovora: izazovi i prilike - iskustva slovenskog susjeda".

Potočnik je objasnio da pretpristupna strategija za Hrvatsku ima tri nova elementa, kojih nije bilo u takvim dokumentima za nekadašnje zemlje kandidate. Prema Potočniku ti novi elementi neće usporiti, nego naprotiv mogu pomoći da se pregovori o članstvu ubrzaju.

Europska komisija je u pretpristupnoj strategiji predložila da se prije početka pregovora o pojedinim poglavljima acquis communatairea (zajednička pravna stečevina), utvrde svojevrsni kriteriji ili orijentiri potrebni za zatvaranje toga poglavlja.

Drugi element je uvođenje klauzule o suspenziji pregovora koja, prema Potočniku, može predstavljati neku vrstu nadzora onoga što je od obećanoga provedeno u praksi.

I treći element je prijedlog Komisije da se pregovori o nekom poglavlju acquisa mogu započeti odmah nakon što se obavi screening, detaljna analiza usklađenosti. Dosad to nije bio slučaj jer se čekalo da se screening obavi za sva poglavlja i tek se onda kretalo u pregovore.

Neven Mimica je rekao da u Hrvatskoj postoji politički konsenzus vlasti i oporbe oko ispunjavanja političkih kriterija za pristup europskim integracijama.

Mimica je izrazio uvjerenje da Hrvatska neće biti zaustavljena na europskom putu zbog slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Nadam se da naša vlada ima dovoljno argumenata da pokaže što je sve učinila i što čini na izvršavanju svoje obveze suradnje s Haškim sudom. Ako vlada bude dovoljno uvjerljiva u tom dokazivanju, ne vidim razloga da se odgodi ili uspori početak pregovora", rekao je Mimica.

Govoreći o bilateralnim odnosima Slovenije i Hrvatske, Mimica i Potočnik su istaknuli da je riječ o prijateljskim državama, u čijim odnosima nema "povijesnog opterećenja", te da se neriješeni problemi trebaju rješavati u tom duhu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙