FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA MORA PRILAGODITI DRŽAVNE POTPORE PROSJEKU EU

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - U procesu približavanja Europskojuniji (EU) Hrvatska će morati smanjiti vrijednost državnih potpora,ali i promijeniti namjenu potpora, umanjujući sektorske, a uvećavajućihorizontalne potpore, u skladu s prosjekom EU.
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - U procesu približavanja Europskoj uniji (EU) Hrvatska će morati smanjiti vrijednost državnih potpora, ali i promijeniti namjenu potpora, umanjujući sektorske, a uvećavajući horizontalne potpore, u skladu s prosjekom EU.

Naime, državne potpore u Hrvatskoj iznose oko 3,5 posto BDP-a, dok taj postotak u EU iznosi oko 0,5 posto BDP. Uz to, na pojedine se sektore u Hrvatskoj troši više od 60 posto tog iznosa, a u EU manje od trećine, dok se najveći dio odnosi na tzv. horizontalne, odnosno potpore cjelokupnom gospodarstvu.

Podaci su to iz rada "Državne potpore u EU i Hrvatskoj" predstavljenog na današnjem istoimenom okruglom stolu u organizaciji Instituta za javne financije (IJF) i Zaklade Friedrich Ebert, u sklopu projekta 'Pridruživanje Hrvatske EU: izazovi ekonomske i pravne prilagodbe'.

Prema riječima jedne od autorica tog rada Ivane Jović, statistički podaci o vrijednosti potpora u Hrvatskoj ne postoje, ali prikupljanjem podataka izravno od davatelja potpora (ministarstava, HBOR-a, HZZ-a i sl.), autorice su došle do procjene da su 2002. državne potpore u Hrvatskoj iznosile 6,4 milijardi kuna ili 3,56 posto BDP-a.

Oduzmu li se od toga potpore Hrvatskim željeznicama, državne su potpore te godine iznosile 3,48 posto BDP-a, a bez poticaja prometu, poljoprivredi i ribarstvu 1,58 posto BDP-a. Istodobno, državne potpore u EU (bez željeznica) iznosile su 0,56 posto BDP-a, a bez prometa, poljoprivrede i ribarstva 0,39 posto BDP-a.

Raspodjela potpora (bez poljoprivrede i prometa) pokazuje još veću razliku. Naime, u Hrvatskoj sektorske potpore čine 60,8 posto ukupnih potpora, a u EU 27 posto. Istodobno EU za horizontalne potpore troši 50 posto sredstava, a Hrvatska 9,2 posto.

Također, nepovoljni su i instrumenti potpora - u Hrvatskoj sa 74 posto prevladavaju subvencije, odnosno izravni transferi iz državnog proračuna, koji u EU iznose oko 59 posto ukupnih potpora. Porezne olakšice, pak, u EU čine 24 posto, a u Hrvatskoj tek 2,4 posto potpora.

Sektorske potpore, kazala je Jović, iskrivljuju konkurenciju na tržištu i odgađaju prilagodbe u problematičnim sektorima, zbog čega su korisne samo ako su privremene. Njihov će se udjel umanjivati i u EU, a u cilju smanjivanja iznosa, uz povećanje kvalitete potpora.

Osim usklađivanja s prosjekom EU, Hrvatska je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju preuzela i obvezu uspostave transparentnog sustava dodjeljivanja i kontrole državnih potpora poduzećima, zbog čega je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ovlaštena da odobrava i nadgleda državne potpore i određuje njihov povrat, a donesen je i Zakon o državnim potporama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙