FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: REKORDNE CIJENE UMANJIT ĆE GLOBALNU POTRAŽNJU ZA NAFTOM

PARIZ, 12. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Rekordno visoke cijene smanjitće globalnu potražnju za sirovom naftom u 2005., objavila je danasMeđunarodna agencija za energiju (IEA) u svojem mjesečnom izvješću onafti.
PARIZ, 12. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Rekordno visoke cijene smanjit će globalnu potražnju za sirovom naftom u 2005., objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svojem mjesečnom izvješću o nafti.

IEA snizila je svoje procjene svjetske potražnje za naftom u 2005. za 70 tisuća barela dnevno, na 83,85 milijuna barela dnevno. Snizila je i svoje procjene rasta globalne potražnje za naftom za iduću godinu, i to za 320 tisuća barela dnevno, na 1,45 milijuna.

"Rekordno visoke cijene nafte su najzaslužnije, kako izravno tako i neizravno, za snižavanje procjena za 2005.", navodi IEA u svojem izvješću.

U tom se izvješću još navodi da je rast cijena snizio općenite prognoze globalnog gospodarskog rasta za 2005., te također stimulirao mjere uštede energije i prebacivanje s nafte na druga goriva u Kini i drugim azijskim gospodarstvima nečlanicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kao rezultat prebacivanja na druga goriva i drugih mjera, kako kažu u IEA, rast kineske potražnje pokazuje znakove popuštanja. Preliminarni podaci ukazuju na usporavanje rasta kineske potražnje za naftom na šest posto u kolovozu, naspram srpanjskih 12 posto i 25 posto u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙