FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KNJIGA "SUSTAVI PLANIRANJA KORIŠTENJA ZEMLJIŠTA"

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Knjiga Vladimira Krtalića "Sustaviplaniranja korištenja zemljišta", uz povijesni i prikaz postojećegstanja, daje i prijedlog mogućeg oblikovanja hrvatskog sustavaplaniranja korištenja zemljišta, istaknuto je na današnjempredstavljanju knjige.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Knjiga Vladimira Krtalića "Sustavi planiranja korištenja zemljišta", uz povijesni i prikaz postojećeg stanja, daje i prijedlog mogućeg oblikovanja hrvatskog sustava planiranja korištenja zemljišta, istaknuto je na današnjem predstavljanju knjige.

Pitanje planiranja i korištenja zemljišta, Ustavnog i stvarnog bogatstva, bitno je za život Hrvatske, istaknuo je jedna od recenzenata knjige Jadranko Crnić. No, smatra da je, unatoč svim proklamacijama, to bogatstvo nedovoljno zaštićeno.

Po riječima drugog recenzenta Nenada Lipovca, knjiga je pozitivan odjek kako se nešto što se izglasa u Saboru odražava na stvarni život.

Krtalić u knjizi upozorava da smo, unatoč nizu propisa kojima je riješeno kompleksno područje graditeljstva, poglavito prostorno i urbanističko planiranje, svjedoci dugogodišnjeg neriješenog problema bespravne gradnje, gradnje neprimjerenih građevina u gradskim jezgrama i sl.

Najveći dio neriješenih problema, smatra, prouzročen je nedostatnošću propisa o urbanističkom planiranju, uređenju građevinskog zemljišta, nedostatku sustava planiranja korištenja zemljišta.

Krtalić daje i prijedlog mogućeg oblikovanja hrvatskog sustava planiranja korištenja zemljišta, a na temelju istraživačkog rada koji je obuhvatio povijesni prikaz i sadašnje stanje građevinskog prava u Hrvatskoj, te postojeće stanje i sažeti prikaz sustava planiranja korištenja zemljišta u nekoliko europskih zemalja - Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Finskoj.

Krtalić u knjizi uz ostalo predlaže i donošenje novog zakona o planiranju korištenja zemljišta koji bi bio na razini europskih zemalja i koji bi osigurao pravilan urbanistički razvitak, vremenski i prostorno prilagođen razvojnim planovima države i lokalnih jedinica.

U cijeloj je Europi provedbeni urbanistički (lokalni) plan preduvjet za sve fizičke i pravne osobe, istaknuo je Krtalić na predstavljanju knjige "Sustavi planiranja korištenja zemljišta", čiji je nakladnik Novi informator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙