FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspekcija naložila "Lencu" zbrinjavanje otpada

RIJEKA,7. listopada(Hina) - Inspekcija zaštite okoliša izdala jeodgovornima u brodogradilištu "Viktor Lenac" usmeno rješenje da hitnopropisno zbrinu veće količine zauljenog otpada i ostataka grita ubrodogradilištu te je najavila podizanje prekršajnih prijava protivodgovornih osoba koje to nisu pravodobno učinile, doznaje se danas izMinistarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
RIJEKA,7. listopada(Hina) - Inspekcija zaštite okoliša izdala je odgovornima u brodogradilištu "Viktor Lenac" usmeno rješenje da hitno propisno zbrinu veće količine zauljenog otpada i ostataka grita u brodogradilištu te je najavila podizanje prekršajnih prijava protiv odgovornih osoba koje to nisu pravodobno učinile, doznaje se danas iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Nakon usmenog rješenja inspekcija će dostaviti i pisano rješenje o zbrinjavanju otpada.

Inspektori zaštite okoliša jučer su pregledali bačve ispunjene opasnim otpadom koje se nalaze u krugu brodogradilišta.

Kako se doznaje iz Ministarstva, očevidom je utvrđeno da se na oko 50 metara od mora nalazi oko 200 bačava od po 200 litara, od kojih je veći dio dijelom ili posve napunjen teškim ugljikovodicima, zauljenim krpama, zauljenim metalnim otpadom i zauljenim komadima gumenih crijeva. Bačve su otvorene, zahrđale i u vrlo lošem stanju. Za vrijeme očevida radnici brodogradilišta odvajali su pojedine vrste otpada u prazne bačve te ih zatvarali plastičnom folijom i ljepljivom trakom kako u otpad ne bi dospjele oborinske vode. Tekući dio otpada crpio se u zatvorene metalne kontejnere.

Na istoj zaravni, zajedno s bačvama, nalazilo se privremeno odloženo oko 700 tona upotrebljenog grita - pijeska koji se koristi za tzv. pjeskarenje metalnih dijelova brodova. Zaravan je manjim dijelom asfaltirana, a veći je dio nasipan materijalom. Ostaci grita vidljivi su na površini na kojoj se nalaze i bačve, utvrdili su inspektori zaštite okoliša.

Stečajni upravitelj i osoba koja je u brodogradilištu odgovorna za zaštitu okoliša izjavili su inspektorima da je otpad ostavila bivša uprava prije početka stečaja koja o tome nije predala dokumentaciju, pa nije bilo moguće utvrditi starost ni porijeklo otpada.

Inspektorima su kazali su da će u ovlaštenom laboratoriju u što kraćem roku biti obavljena analiza otpada kako bi se odredio način zbrinjavanja te da će se do konačnog zbrinjavanja spriječiti daljnje onečišćavanje tla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙