FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet prostornog uređenja države o prostornom planiranju

RIJEKA,6. listopada(Hina) - Članovi Savjeta prostornog uređenja državerazgovarali su danas u Rijeci s predstavnicima županijske uprave oProstornom planu Primorsko-goranske županije i radu županijskog Zavodaza održivi razvoj i prostorno planiranje.
RIJEKA,6. listopada(Hina) - Članovi Savjeta prostornog uređenja države razgovarali su danas u Rijeci s predstavnicima županijske uprave o Prostornom planu Primorsko-goranske županije i radu županijskog Zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje.

Kao temeljni problemi navedeni su nedostatak kvalitetnih kadrova u urbanizmu te funkcioniranje administracije, izjavio je nakon sastanka predsjednik državnog savjeta Jerko Rošin.

Naglasio je kako je Uredba o zabrani gradnje u priobalnom pojasu donesena kao važna mjera zaštite, te da će državni savjet tek razmotriti stanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Članovi savjeta istaknuli su da je potrebno uspostaviti stručne službe za upravljanje u prostoru koje bi onemogućile manipulacije te da je urbanističkoj struci potrebno vratiti dignitet jer je malo arhitekata zainteresirano za urbanizam u odnosu na unosnije projektiranje.

Župan Zlatko Komadina rekao je da županijski Zavod za održivi razvoj i prostorno uređenje ima dovoljno kadrova, no da ih nema u tijelima uprave i samouprave.

Drži da izrada prostornih planova županija, gradova i općina ne bi trebala biti na tržištu, već da bi ih trebale izrađivati županije koje nisu vlasnici zemljišta, pa nemaju ni prijepornih interesa.

Na novinarski upit o načinu utvrđivanja odgovornosti arhitekata, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje pri Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja Matija Salaj rekao je da je za postupke izdavanja i oduzimanje licenci mjerodavno to ministarstvo.

Ministarstvo će na temelju nekih razmotrenih projekata uskoro poduzeti korake za oduzimanje licenci arhitektima čiji su proizvodi ispod dopuštene razine kvalitete, rekao je.

Na upit o utvrđivanju odgovornosti geodeta, kojima licence za rad također izdaje to ministarstvo, Salaj je rekao da je u katastrima osnova procedure za izgradnju na privatnom vlasništvu te da Ministarstvo neće dopustiti da privatni vlasnici parcela na njima rade što žele.

Kako je najavljeno, članovi savjeta i predstavnici županije posjetit će danas i grad Bakar.

Župan Komadina rekao je da na području grada Bakra ima sukoba industrijskih i prirodnih interesa te je istaknuo probleme izgradnje operativne obale za rafineriju nafte, definiranja lučkog područja, razgraničenja bakarske luke i grada Bakra te neopravdano duge sanacije i razgradnje koksare (10 godina).

Ravnatelj županijskog Zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje Mladen Črnjar, na upit novinara u kojoj je fazi planirano postavljanje postrojenja za termičku obradu zemlje koja je onečišćena radom bivše bakarske koksare, rekao je kako mjerodavno ministarstvo još nije prihvatilo tu tehnologiju te da je riječ o kvalitetnom prostoru koji treba očistiti i iskoristiti.

Salaj je naglasio da za grad Bakar postoji državni projekt, ali da ga još treba razraditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙