FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: Zakon o zaštiti obale zaustavlja gradove

RIJEKA, 28. rujna(Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obernsel ocijenioje danas na sjednici Gradskog poglavarstva da će novi zakon o zaštitiobalnog morskog pojasa odgoditi svaku programsku djelatnost jedinicalokalne samouprave.
RIJEKA, 28. rujna(Hina) - Riječki gradonačelnik Vojko Obernsel ocijenio je danas na sjednici Gradskog poglavarstva da će novi zakon o zaštiti obalnog morskog pojasa odgoditi svaku programsku djelatnost jedinica lokalne samouprave.

Prema jednoj od odredbi tog zakona nijedan prostorni plan koji obuhvaća dio zaštićena obalnog pojasa ne može biti donesen bez suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kazao je.

Budući da je rok za dobivanje suglasnosti Ministarstva 60 dana, svaki zahvat u prostoru u pojasu manjem od tisuću metara od morske obale mora potvrditi Ministarstvo, što zahvat odgađa najmanje za dva mjeseca, rekao je riječki gradonačelnik.

Obersnel smatra da je tako lokalnoj samoupravi oduzeta izvorna nadležnost upravljanja prostorom po Zakonu o lokalnoj samoupravi te da o odlukama predstavničkog tijela lokalne samouprave koje potvrđuje prostorne planove prosuđuju državni činovnici.

Riječki gradonačelnik napomenuo je kako je kontrola u prostornom uređenju potrebna, ali da treba utvrditi razlike između pojedinih jedinica lokalne samouprave s obzirom i na njihovu fiskalnu snagu, i organiziranost.

Najavio je da će to pitanje iznijeti pred Udrugu gradova kojoj je na čelu.

Na sjednici Gradskog poglavarstva također je izneseno da taj zakon, unatoč neprijeporno pozitivnoj namjeri, ojačava centralizaciju u državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙