FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku otvorena državna Agencija za hranu

OSIJEK/VALPOVO, 11. listopada 2004.(Hina)) - Hrvatska je danas dobilaAgenciju za hranu koju je u Osijeku svečano otvorio ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković,ocijenivši to vrlo važnim znanstvenim potencijalom za nadzor kakvoćedomaćih i uvoznih namirnica.
OSIJEK/VALPOVO, 11. listopada 2004.(Hina)) - Hrvatska je danas dobila Agenciju za hranu koju je u Osijeku svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ocijenivši to vrlo važnim znanstvenim potencijalom za nadzor kakvoće domaćih i uvoznih namirnica.

Državna agencija za hranu osnovana je na Vladin prijedlog na sjednici u ožujku u Osijeku, na temelju Zakona o hrani.

Prvotno je u Zakonu o hrani predviđeno da sjedište Agencije bude u Zagrebu, no, kako je rekao ministar Čobanković, "mnogo je razloga da je otvorena upravo u Osječko-baranjskoj županiji koja je velik proizvođač hrane".

Hrvatska agencija za hranu je neprofitna ustanova koja znanstveno i stručno nadzire zdravstvenu ispravnost i čistoću hrane i hrane za životinje, kazao je Boris Antunović, privremeni ravnatelj Agencije.

Dodao je kako se u Hrvatskoj "mnoge ustanove bave zdravstvenom i higijenskom ispravnosti hrane" te da "FAO, WHO i EU preporučuju da se osnuju agencije koje bi povezale sve te ustanove i bile spona s navedenim organizacijama i sličnim agencijama u svijetu". Tako bi se nadzor hrane u svim povezanim zemljama standardizirao, namirnice bi bile pod istim nadzornim sustavima, a Hrvatska bi postala konkurentnija na stranom tržištu, kazao je Antunović.

Agencija će u prvom redu analizirati rizike koji mogu potjecati od hrane i hrane za životinje, te će uspostaviti sustav brzog uzbunjivanja i središnji informacijski sustav za izmjenu podataka.

Državna agencija za hranu, u kojoj je zaposleno 12 djelatnika, sastoji se od Upravnog vijeća od sedam i Savjetodavnog vijeća od 13 članova, u kojem će osim predstavnika ministarstava veći broj članova biti iz znanstvenih ustanova, komora i udruga potrošača, rekao je privremeni ravnatelj. Dodao je kako agenciju za hranu još nemaju ni sve zemlje članice EU-a.

Ministar Čobanković danas je u Valpovu označio početak radova u Poslovnoj zoni, vrijedne pet milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva sudjeluje s 1,5 milijun kuna. Kad se izgradi, u Poslovnoj će zoni biti otvorena nova radna mjesta, kazao je ministar Čobanković.

Istaknuo je kako se sastao i s vodstvom valpovačkog PPK radi razgovora o trajnu rješenju pitanja tog kombinata koji je bitan za Valpovštinu.

Ministar je danas razgovarao i s vodstvom "Belja", istaknuvši kako će zatražiti hitno raspisivanje novog natječaja za njegovu privatizaciju. Ocijenio je da je taj kombinat posebno važan za razvoj Baranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙