FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPORAZUMI HBOR-A S IZVOZNIM AGENCIJAMA TUNISA I MAROKA

CASABLANCA/ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska banka zaobnovu i razvitak (HBOR) potpisala je ovaj tjedan dva sporazuma sizvoznim agencijama - SMAEX-om, marokanskom agencijom za osiguranjeizvoza, te COTUNACE-om, tuniskom agencijom za osiguranja uvanjsko-trgovinskom poslovanju.
CASABLANCA/ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je ovaj tjedan dva sporazuma s izvoznim agencijama - SMAEX-om, marokanskom agencijom za osiguranje izvoza, te COTUNACE-om, tuniskom agencijom za osiguranja u vanjsko-trgovinskom poslovanju.

Potpisivanjem sporazuma utvrđena su temeljna područja suradnje i razmjene informacija o zajedničkim projektima Republike Hrvatske i Republike Tunis, odnosno Kraljevine Maroko. Njima je obuhvaćena i suradnja s trećim zemljama kroz zajedničke nastupe izvoznika i jačanje njihove pozicije u odnosu na konkurenciju.

Dogovorena suradnja odnosi se na zajedničko osiguranje, reosiguranje izvoza, pomoć u svezi s odštetnim zahtjevima kao i jačanje suradnje na polju financiranja izvoza i intenzivnije razmjene iskustava i znanja.

Potpisani sporazumi predstavljaju značajan korak u jačanju poslovnih odnosa i daljnjeg razvoja gospodarske suradnje Hrvatske s Tunisom i Marokom, ocjenjuju u HBOR-u. Navode i da je robna razmjena Hrvatske s Marokom lani iznosila 15,6 milijuna američkih dolara, a s Tunisom 13,9 milijuna američkih dolara.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, vanjskotrgovinska razmjena s Marokom je višestruko povećana, pri čemu je hrvatski izvoz u Maroko iznosio 18,4 milijuna dolara, dok je istodobno uvoz bio 16 milijuna dolara. Hrvatski izvoz u Tunis i dalje je skroman, 375 tisuća dolara, dok je iz te zemlje istodobno uvoz iznosio 6,34 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙